49 читалища от областта спечелиха допълваща субсидия
49 читалища от областта спечелиха допълваща субсидия / Дарик Габрово, архив

49 читалища от габровска област са спечелили допълваща целева субсидия от Министерството на културата, каза за Дарик Божидара Георгиева от Регионалния експертно- консултантски и информационен център "Читалища" Габрово. Със субсидията ще подпомогнат своята творческата дейност. За участие в сесията са подадени 1968 проекта.

За Община Габрово са одобрени 19 читалища, 4 за Дряновска община, 23 в община Севлиево и 3 в община Трявна. Сред читалищата в Габрово, получили финансиране от конкурсната сесия са Народно читалище "Габрово - 2002",  читалище "Априлов-Палаузов - 1861",  "Отец Паисий - 1933",  "Христо Смирненски - 1949"- квартал Русевци, "Отец Паисий - 1931", "Зора - 1872" в кв. Нова махала.

Допълнително финансиране ще получат и читалищата в селата Яворец, Драгановци, Новаковци, Лесичарка, Поповци, Враниловци, Райновци, Стоевци и Съботковци.

Средствата са отпуснати по направление за художествено- творческа дейност и с тях ще се подпомагат различни мероприятия като фестивали, конкурси, събори, както и помощни дейности, свързани с тях, като изработка на костюми, озвучителна и сценична техника и реквизит.