110 видеокамери под наем взима за изборите Община Кюстендил
110 видеокамери под наем взима за изборите Община Кюстендил / Дарик Кюстендил

Община Кюстендил изпрати писмото,  което да се счита като предложение за поемане на контрола от институциите върху процеса на видеонаблюдение, от началото на изборния ден до приключване на вота. Документът е адресиран до  ресорните институции- Общинска избирателна комисия- Кюстендил, Главния прокурор, Министъра на вътрешните работи, Председателя на ДАНС, Кюстендилска Окръжна и Районна прокуратури и органите на МВР.

В писмото е записано: " С оглед гарантиране честността на изборите, сигурността на гражданите и спокойствието на избирателните комисии, Община Кюстендил ще монтира видеокамери във всяка избирателна секция на своя територия".

Общо 110 камери във всички секционни избирателни комисии ще бъдат монтирани на отдалечено място от стаите за гласуване. Те ще бъдат взети под наем за 10 дни. "Вероятно контролният център, който ще бъде  на разположение на медиите и на институциите, ще бъде в стаята на секретаря на Община Кюстендил. По този начин ще може on-line да се следи работата на секционните избирателни комисии и дали спокойно протича целият изборният процес", каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. Според него досега идеята среща подкрепа и аплодисменти от цялата страна.