Огнено шоу, винени дегустации, изложби и много атракции в първата Нощ на Самоводската чаршия
Огнено шоу, винени дегустации, изложби и много атракции в първата Нощ на Самоводската чаршия / DarikNews.bg
Огнено шоу, винени дегустации, изложби и много атракции в първата "Нощ на Самоводската чаршия"
44955
Огнено шоу, винени дегустации, изложби и много атракции в първата "Нощ на Самоводската чаршия"
Огнено шоу, винени дегустации, изложби и много атракции в първата "Нощ на Самоводската чаршия"
  • Огнено шоу, винени дегустации, изложби и много атракции в първата "Нощ на Самоводската чаршия"
  • Огнено шоу, винени дегустации, изложби и много атракции в първата "Нощ на Самоводската чаршия"

Дегустация на вина, огнено шоу, художествени пърформанси, изложби на млади художници и още много други атракции ще бъдат представени в първата по рода си инициатива, наречена "Нощ на Самоводската чаршия". Тя се организира от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов", Галерия "Ателие" и Хан "Хаджи Николи".

Програмата ще стартира от 17,00 ч. на 23 септември и ще продължи до късно през нощта, казаха организаторите. Познатите на всички занаятчийски работилници и дюкяни ще бъдат отворени за всеки, който иска да се докосне до българските традиционни занаяти. На Самоводската чаршия работят 16 художествени ателиета, които представят грънчарство, тъкачество, куюмджийство, дърворезба, медникарство, бижутерство, шекерджийница и фурна, ателиета за мъниста, арт-бижута и сувенири.

Идеята е да се създаде артистично взаимодействие между творци и публика, като едновременно с това се насладим на прекрасната атмосфера на Самоводската чаршия, обясни Калина Калчева от Общинската агенция по туризъм.

Чуйте я в първия звуков файл.

Най-голямата атракция в Нощта на Самоводската чаршия ще бъде величествено огнено шоу, което ще представи Мария Петрова от Варна. Този вид изкуство се нарича „пой" и представлява въртене на запалени огнени топки с кръгови движения около тялото, наподобяващи въртенето на бухалки.

Първите, които са практикували пой са били маорите от Нова Зеландия (думата "пой" означава топка на маорски). Жените са го използвали, за да увеличат гъвкавостта на ръцете и китките си, а мъжете са го използвали за развиване на сила и координация. По-късно се е развил в традиционен танц, практикуван най-вече от жени.

Днес пой се е разпространил отвъд културата на маорите и се е превърнал хоби, изкуство и дори част от така наречената "улична култура". Пой се счита за форма на жонглиране и затова танцьори с пой често могат да бъдат видени да практикуват заедно със жонгльори, въртачи на тояги и други подобни изпълнители.

Огненото шоу на Самоводската чаршия ще бъде придружено с изпълнения на живо на двамата гайдари Атанас Пеев и Николай Беляшки, които са част от 100-те каба гайди на България. Талантливите младежи учат скулптура във Великотърновския университет.

Площадното пространство на чаршията ще се превърне в сцена за изява и на много студенти-художници и млади творци. Те ще представят пред зрителите нетрадиционни пърформанси и арт-инсталации.

Чуйте повече за тях от Дамян Бумбалов от Галерия "Ателие" - втория звуков файл.

Уъркшоп по стрийт-арт ще вдъхне нов живот на стари и използвани винилни платна. Това ще стане чрез графити, които ще бъдат нарисувани върху винилите. Те ще останат на Самоводската чаршия два-три дни.

Още едно приятно допълнение към вечерта ще бъде самостоятелната изложба "Движение" на Яна Кунева, която ще бъде открита в Галерия "Ателие" от 18,30 ч. Близо 50 нейни живописни платна ще илюстрират промените в околната среда.

Отдел "Културно-историческо наследство" също се присъединява към инициативата, като в сградата на Дирекцията "Култура" на Самоводската чаршия от 17,30 ч. ще бъде открита фотоизложба "Непознатото наследство". Снимките ще представят сгради с културно-историческа и художествена стойност във Велико Търново.

Приятната атмосфера ще допълват изпълненията на ансамбъл „Българе" и дегустациите на червени и бели вина в Хан "Хаджи Николи", построен от прочутия архитект Колю Фичето.