Полицията не се справила адекватно със ситуацията в Катуница и според Първанов
Полицията не се справила адекватно със ситуацията в Катуница и според Първанов / снимки: БГНЕС, DarikNews.bg, Пловдив
Жителите на Катуница искат разговор с премиера и президента
45075
Жителите на Катуница искат разговор с премиера и президента
Коментар в „Кой говори” за случващото се в Катуница – 26.09.2011
Обобщава Тина Ивайлова
Ангел Джамбазки
  • Жителите на Катуница искат разговор с премиера и президента
  • Коментар в „Кой говори” за случващото се в Катуница – 26.09.2011
  • Обобщава Тина Ивайлова
  • Ангел Джамбазки

Институциите трябва да са единни в стремежа да не се допусне етническо и религиозно напрежение. Това обяви в Пловдив президентът Георги Първанов. Той подчерта, че целта на визитата му в града е да се информира от първоизточника за ситуацията, тъй като са се появили много дезинформации.

Институциите ще бъдем достатъчно твърди към екстремистките настроения. Проблемът не е етнически, а персонален - към самия Кирил Рашков. Държавата е тази, която ще защити интересите на гражданите, увери президентът и уточни, че в никакъв случай няма да се допусне саморазправа.

„Виждам, че има политически групи, които се опитват да яхнат вълната и вие сте тези, които трябва да ги респектирате”, обърна се Първанов към медиите. „Ние двамата с премиера не можем да позволим това да се случи, особено в момент на криза, защото нищо добро не ни чака, ако това се случи”, изтъкна още президентът.

И според него полицията в първия ден не се е справила адекватно. „Разбирам, че чувството на хората за справедливост е накърнено, но органите на реда трябва да спазват законите”, каза държавният глава. Първанов заяви, че ако Кирил Рашков продължи с провокативните си изказвания трябва да му е ясно, че така работи срещу себе си.

В Пловдив премиерът Бойко Борисов уточни, че не е казал, че полицията не си е свършила работата през първия ден от събитията в Катуница, а че не е била достатъчно адекватна. На нейно място той би отцепил по-рано района, за да не се стигне до палеж на къщите.

Борисов съобщи, че още отпреди 10 дни се разследват 20 души, сред които и Кирил Рашков. В най-скоро време ще бъдат ясни резултатите от данъчната проверка на ромския бос и ще има обвинения в тази посока, подчерта премиерът. Той бе категоричен, че след тази проверка всеки ще си получи заслуженото.

Премиерът призова за търпение от страна на гражданите. „Това, което се случи, е безспорна трагедия за нас и аз изказвам съболезнованията си към близките на загиналите момчета”, каза Борисов. Той допълни, че се надява прокуратурата в най-кратък срок да си свърши работата и да бъдат повдигнати обвинения, за да се успокоят хората.

Относно искането на жителите на Катуница Цар Киро да бъде изселен Борисов коментира, че това е отминал период и не би могло да се случи сега. Тези, които смятат, че могат да извлекат политически дивиденти от цялата тази ситуация, не ги очаква нищо добро в една обединена Европа, категоричен бе премиерът.

Премиерът и президентът бяха категорични, че няма да допуснат да се стигне до етническо напрежение, защото няма по-страшно нещо от това за една държава. Първанов и Борисов пристигнаха в село Катуница днес по обед. Те разговаряха с родителите на загиналото момче Ангел в двора на храма „Св. Никола”. Преди това президентът се срещна и с кмета на Катуница и запали свещ в памет на двете загинали момчета.По рано двамата се срещнаха в сградата на ОД на МВР-Пловдив, за да обсъдят размириците в село Катуница.

Полицията не се справила адекватно със ситуацията в Катуница и според Първанов
netinfo

Партиите да не експлоатират в предизборните си кампании случая в Катуница. За това се разбраха днес лидерите на повечето от партиите, които участват на предстоящите избори. Те се обединиха около идеята и за в бъдеще да се правят такива срещи, защото последните 20 години проблемът с етническия конфликт се обсъжда само по време на избори. На срещата присъстваха временно и.д. кмет на Пловдив Александър Долев, главният секретар на общината Борислав Инчев, председателят на „Вяра Морал Родолюбие Отговорност - Национален Идеал за Единство” Петко Атанансов, Тодор Петков от БСП, Димитър Керин от „Атака”, ген. Димитър Цветков от ГЕРБ, Мехмед Асан от ДПС, Марияна Димитрова от НДСВ и Венцислав Иванов от ЕНП.

„Проблемът в Катуница не трябва да се политизира, защото нещата могат да излязат извън контрол и се дадат жертви и от двете страни”, заяви Александър Долев. По негова информация снощи в „Столипиново” е имало провокатори, които са пуснали слуха, че Джумая джамия е запалена и няколко хиляди роми са били в готовност да тръгнат натам. „Такива неща са недопустими и трябва всички партии да се обединим, за да бъдат прекратявани и за в бъдеще”, категоричен бе той.

В същото време от ВМРО предложи пет спешни действия за разрешаването на въпроса с вписването на ромските общности в българското общество. Предложенията са в отговор на изказване на премиера Борисов, в което той призовава партиите да дадат решения на проблема. Според зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки най-важното е държавата да поеме целенасочена политика за несоциализираните общности, като преди това обаче обезателно трябва да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност.

Полицията не се справила адекватно със ситуацията в Катуница и според Първанов
netinfo

Лично пловдивският митрополит Николай пристигна в село Катуница, за да извърши опелото на Павел - втория младеж, който почина следствие на размириците в селото. Павел почина ден след като приятелят му Ангел беше премазан от микробус, управляван от приближени на Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Павел бил с присъдена клапа на сърцето и починал заради преживения стрес.

Ангел Петров беше погребан вчера - 25 септември, като в гробищния парк се събраха хиляди хора, повечето младежи - жители на Катуница, както и хора от Пловдив, от София, рокери. От тогава започнаха и протестите в цялата страна в подкрепа на жителите на село Катуница, чиито искания са фамилията Рашкови да бъде изселена от Катуница.

Тази вечер около 19.30 ч., младежите от селото организират отново мирен протест и бдение със свещи, но този път мястото е променено и не е при палатите на Рашков, а на лобното място на двете загинали момчета. По ирония на съдбата тези места са на метри едно от друго.

Все още не е ясно името на 55-годишния шофьор, който е карал микробуса, убил 19-годишния Ангел. От прокуратурата съобщиха, че са му повдигнати обвинения за причиняване на умишлена смърт при пътно-транспортно произшествие. Тази информация взриви хората в Катуница, тъй като според тях категорично не става въпрос за катастрофа, а за убийство. В селото се говори, че в предишните дни покойният вече Ангел Петров е съобщил в полицията в Асеновград, че към него са отправени заплахи за убийство от хората на Кирил Рашков. Полицията е издала два предупредителни протокола към тази жалба. Полицията все още разследва връзката между него и внука на Кирил Рашков - дали има такава и дали има поръчител на престъплението.

Според полицията Кирил Рашков - Цар Киро, чието име бе в основата на разразилите се размирици, е изведен от Катуница още на 23 септември заедно със семейството му. Вчера главният секретар на МВР Калин Георгиев каза, че Рашков е на тяхно разположение и се знае неговото местонахождение. Той все още не е разпитан.

Полицията не се справила адекватно със ситуацията в Катуница и според Първанов
netinfo

През нощта обстановката в село Катуница беше спокойна, както и в ромския квартал „Столипиново" в Пловдив. Част от протестиращите пред опожарените къщи на Кирил Рашков в селото снощи се прибраха по домовете си около 23.00 ч. Жандармерия и полиция обаче останаха дежурни през цялата нощ в Катуница.

Снощи жителите на селото излязоха със свещ в ръка на мирен протест, докато в пловдивския квартал „Столипиново" пристигнаха спецполицаи от София. Жандармерия и полиция охраняваха и Джумая джамия в Пловдив, където вчера бяха изпочупени стъкла. Засилени мерки за сигурност имаше в целия град и в Аджисан махала. Там вчера следобед напрежението между българи и роми нарасна и над 20 полицейски патрули и около 30 жандармеристи бяха отзовани по спешност от Катуница. Близо 1000 сдуши, между които и хора от столицата, се включиха във вчерашното шествие, което премина по главната улица, пред сградата на общината и се отправи към Аджисан махала.

По време на шествието протестиращите забелязаха момче и момиче от ромски произход и се нахвърлиха срещу тях. Полицията обаче реагира светкавично и не се стигна до сериозен инцидент. Протестиращите искаха да щурмуват ромската махала, но заради силното полицейско присъствие там до ексцесии като тези в Катуница не се стигна.

 

Вижте всичко за събитията в Катуница тук

Хронология на скандала

По първоначални данни, недоволството на жители от Катуница ескалирало след инцидент, станал около 20.00 ч. на 23 септември на ул. „Стадион". Внукът на Кирил Рашков е посетил ромската махала в кв. „Столипиново" и е поканил 10-15 души по повод годишнина от смъртта на баща си. При пристигането им в селото се създал конфликт между внука на Рашков и местен жител. „Гостите" от Пловдив пристигнали на място с три автомобила. Шофьорът на единия от тях - микробус „Форд Транзит", е прегазил 19-годишния Ангел Петров, докато разхождал кучето си. Според очевидци автомобилът връхлетял върху момчето и го влачил няколко метра. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно е починал.

Минути след трагедията на местопроизшествието започнали да се струпват множество разгневени хора от селото. Те преодолели полицейския кордон, навлезли в имота на Цар Киро и започнали да унищожават имуществото му. Една от къщите в двора била запалена умишлено. Пристигнали на мястото пожарникари потушили огъня.

Петима души - две момчета от селото и трима полицаи, бяха ранени, след като автомобил се вряза в събралата се тълпа.

Единият от ранените е на 30 години. Той е с фрактура на ключицата и травма на главата. Другият пострадал е на 18 години. Той е с фрактура на лява подбедрица. И двамата са настанени в Университетска болница „Св. Георги".

От пострадалите трима служители на полицията - двама са със спукана кост на лявата ръка, третият е с прорезни рани и охлузвания.

За безредиците в Катуница на 23 септември в полицията са разпитани 13 души. Шестима от които са били задържани за 24 часа, а на двама от тях мярката за задържане е била удължена на три дни и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения.

Четирима от задържаните са пътували във форда, с който е блъснат 19-годишният Ангел. Другите двама са били в колата, блъснала момчетата и полицаите. За събитията от 23 септември са образувани четири досъдебни производства.

На сутринта напрежението в селото избухна отново. По време на срещата на комисар Чонов с хора от селото местни жители се събраха пред кметството, за да изразят позицията си - те искат изселването на Кирил Рашков от селото. Според тях над Цар Киро има протекции от страна на властите. След това събралите се тръгнаха към имотите на Рашков. Те влязоха в една от резиденциите му и започнаха да чупят. Бунтарите обръщаха автомобилите на Цар Киро, като дори запалиха единия.

По пътя към именията на Цар Киро на един от участниците в бунта - 16-годишния Павел, му прилоша и припадна. Момчето бе откарано с линейка в тежко състояние в шокова зала на Университетска болница „Св. Георги" в Пловдив, където почина. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението, коментираха за Дарик очевидци на инцидента.

В пловдивското село пристигна и генералният секретар на МВР Калин Георгиев. Той съобщи, че семейство Рашкови са били изведени от къщите им в село Катуница от служители на полицията, за да може да не се нажежава допълнително обстановката.

Стотици жандармеристи и полицаи обградиха къщите на „клана Рашкови", за да ги предпазят от протестиращите. Около 19.30 ч. напрежението в село Катуница ескалира. Протестиращите срещу фамилията на Кирил Рашков подпалиха три от имотите му. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Бунтовниците пречиха на пожарникарите да стигнат до опожарените къщи. Полицаите заплашиха размирниците, че ако не се разотидат, ще бъдат разпръснати с водна струя.

Протестиращите подпалиха кола, контейнер и карулката пред имотите на Цар Киро, която се намира на кръстовището на улиците „Марица" и „Ягода". Караулката доскоро е имала денонощна охрана, като пред нея е имало и бариера. Кметът на Садово е издал решение тя да бъде премахната.

В късните часове на 24 септември обстановката в село Катуница започна да се успокоява. Пожарникарите успяха да стигнат до горящите къщи и да потушат пожарите.

Чуйте в прикачения звуков файл коментара за случващото се в Катуница на Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет, Мария Методиева - директор на ромската програма в Институт „Отворено общество” и Георги Кирилов, представляващ организацията „Хора срещу расизма”. Те бяха на гости в предаването „Кой говори” по Дарик.