Сблъсъци между полиция и протестиращи в Пловдив
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Пловдив / Dariknews.bg
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Пловдив
45109
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Пловдив
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Пловдив
  • Сблъсъци между полиция и протестиращи в Пловдив
  • Сблъсъци между полиция и протестиращи в Пловдив

Над 1000 души се събраха в 19.00 часа на площад „Съединение” в Пловдив на пореден протест в подкрепа на жителите на Катуница. Сред тях имаше не само младежи и фенове на различни футболни отбори, но и цели семейства с деца, както и възрастни хора. Паметта на двете момчета от Катуница беше почетена от протестиращите със запалени свещи и едноминутно мълчание. Целият площад беше паднал на колене.

И.д. кмет на Пловдив Александър Долев призова хората към мирен протест, но беше освиркан с думите „Довиждане”. За Дарик Долев съобщи, че навсякъде в града е осигурено силно полицейско присъствие и че протестиращите ще бъдат допуснати да направят шествие из Пловдив, независимо че нямат разрешение за това.

От площад „Съединение” шествието тръгна по главната улица на Пловдив. На Джумая джамия беше разположен кордон от жандармерия, с цел да предотврати евентуални ексцесии от страна на протестиращите. Шествието продължи по главната улица, като пред общината отново бе блокирано от втори полицейски кордон – този път заради провеждащ се пред Централна поща предизборен концерт на една от политическите сили. Колоната от протестиращи тръгна към градската градина, където трети кордон ги блокира и хората се отправиха към подлеза на ул. ”Гладстон” в посока ромската „Аджисан махала”. На кръстовището на църквата „Света Петка” на метри от входа за ромската махала беше разположен пореден кордон от жандармеристи. 10-ина човека се опитаха да разкъсат кордона от едната страна. Тогава жандармерията настъпи с палки и отблъсна шествието назад към подлеза. Протестиращите се разпръснаха. Започна преследване и обискиране на участници в протеста. След сблъсъка част от хората се насочиха към „Аджисан махала”, но този път от страната на бул. „Шести септември”. Там отново имаше стълкновения между полиция и протестиращи.

Участници в протестите разказаха за Дарик, че полицията умишлено е блокирала определени зони в центъра на Пловдив, за да насочи цялото шествие към „Аджисан махала”, където да притисне хората и да ги отблъсне.

В момента и трите ромски махали в Пловдив са блокирани от полицейски патрули и има пропускателен режим на входовете. Информацията, че футболни фенове са се събрали пред Столипиново, не се потвърди пред Дарик радио. В квартала обаче се забелязва струпване на роми на определени места, които стоят по улиците и говорят оживено. Почти целият град е блокиран от жандармерия и движението за автомобили е спряно. Улица „Капитан Райчо" в отсечката, която води към Централна поща и отсечката от светофара на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" до спирката преди тунела. В момента в „Аджисан махала" обстановката е нормална.

Утре отново се очакват протести в Пловдив, разбрахме от участниците в днешното шествие. Времето и мястото са същите - 19,00 часа на площад „Съединение”.

Чуйте повече от протестиращите и очевидци на сблъсъците в прикачените звукови файлове.