10 души са задържани след протеста в Плевен
10 души са задържани след протеста в Плевен / netinfo

С национални знамена, изпълнение на химна и патриотични песни, плакати с надписи "Дружно, братя българи, враг да победим" над 200 човека се събраха в 19.30 часа тази вечер на протест пред сградата на Община Плевен. Така градът ни се включи в обявената в социалната мрежа кампания на групата "В подкрепа на арестуваните българи в Катуница" за масови протести в цялата страна.

Въпреки призива на организаторите за цивилизованост, късно вечерта група младежи, скандираща "Българи юнаци" и "Циганите на сапун", след като премина по Старата главна, стигна до градинката пред жп гарата. След това скандиращите се преместиха в района на Индустриалната зона в Плевен, близо до ромска махала. Там те хвърляха камъни по къщите на ромското население. Полицаите обаче успяха да отблъснат тълпата и част от протестиращите са се насочили към други махали, в  които има преобладаващо ромско население.

10 души са задържани след протеста в Плевен
netinfo

В моменат в плевенската полиция има задържани 10 души, съобщи за Дарик комисар Светозар Илиев, директор на ОД на МВР Плевен. По думите му, служители на реда са блокирали пътя от Плевен към Буковлък, защото се очаква от там да тръгне ромско население, двете тълпи да се срещнат и напрежението да ескалира.

По-рано днес част от протестиращата тълпа е хвърляла камъни по клуб на ДПС в Плевен, намиращ се на площад Македония. Счупени са обаче само стъклата на сградата, не са нанесени други щети , посочи още комисар Илиев.

 

10 души са задържани след протеста в Плевен
netinfo