И 12-годишен прибран от полицията заради протестите
И 12-годишен прибран от полицията заради протестите / Главният секретар на МВР Калин Георгиев
И 12-годишен прибран от полицията заради протестите
45116
И 12-годишен прибран от полицията заради протестите
  • И 12-годишен прибран от полицията заради протестите

Десетки арестувани в няколко големи български града, сред които и 12-годишно момче, хвърляло камъни по полицията, както и двама ранени служители на реда - това е равносметката от нощта на протестите в подкрепа на жителите на Катуница, въстанали срещу фамилията на Кирил Рашков.

Сред временно задържаните беше и кандидатът за кмет на Варна от ВМРО Костадин Костадинов. „Този човек не е арестуван. Той е доведен в районното управление, установено е, че е редовно регистриран като кандидат за кмет, което означава, че следва да бъде освободен и е освободен", уточни в интервю за Дарик главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Той добави, че в градовете Враца, Стара Загора, Перник, Благоевград протестите са приключили мирно и тихо.

„В Бургас шествието мина почти без инциденти, има само двама задържани. Протестът ката цяло е бил мирен. В Плевен имаме задържани осем човека. Направен е опит от екстремистко настроена група да проникне в село Буковлък, където има смесено население. В София имаме един ударен полицейски служител, който е с изкълчено рамо. Едно момиче е с разбита уста", добави още главен комисар Георгиев.

По думите му сред задържаните има и непълнолетни деца: „Те не са задържани, а са доведени в полицията, като най-малкият е на 12 години, който е хвърлял камъни по полицейските служители. Разпоредил съм на колегите ми да го предадат на родителите му, след като им бъде съставено наказателно постановление. Защото ако детето не е отговорно за действията си, родителите са отговорни. Има задържани и момичета. Сред арестуваните най-вече са ученици от средните и горните гласове на гимназиите. Задържаните са предимно радикално настроени или футболни фенове".

Калин Георгиев каза още, че са подавани множество лъжливи сигнали на горещите линии 112 и 166, с което допълнително са правени опити да бъдат разсеяни полицейските сили и да бъде ескалирано напрежение.

„Навсякъде в страната има засилено полицейско присъствие. Органите на МВР са безкомпромисни към всяка една проява на нетолерантно отношение, към всяка една проява на нарушаване на обществения ред", категоричен бе главният секретар на МВР.

Цялото интервю с Калин Георгиев можете да чуете в звуковия файл