Над 20 арестувани след протеста в подкрепа на жителите на Катуница в София
Над 20 арестувани след протеста в подкрепа на жителите на Катуница в София / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Около 1000 души участваха в протеста в подкрепа на жителите на Катуница в София. 23-ма попаднаха в ареста след сблъсъци с полицията. Четирима от задържаните са непълнолетни. При протеста бе ранен полицай, който е с изкълчено рамо, а момиче е с разбита уста.

Със скандирания „Циганите на сапун", „Турците под ножа" и „България", събуди се протестиращите се отправиха на шествие от НДК до сградата на Народното събрание. „Протестът е организиран в националната мрежа Facebook и ще има национални протести всеки ден, докато положението не се промени", това каза за Дарик Александър Кулин, който е сред създателите на Facebook групата. Към протестиращите се присъединиха и тълпа футболни фенове.

След протеста пред Народното събрание тълпите се отправиха по булевард „Цар Освободител" към джамията, като заявиха, че искат да я запалят. Там те бяха посрещнати от жандармеристи, които разпръснаха протестиращите по булевард „Витоша", някои от които бяха във видимо нетрезво състояние.

Разгневени младежите хвърляха камъни по органите на реда и удряха по ламарините и огражденията при строителната площадка на метрото, обръщаха кофи за боклук, мятаха маси и столове от заведенията, покрай които минаваха.

Около 15-тина човека от протестиращите продължиха по Моста на влюбените. Където също имаше сблъсъци с полицията и двама души бяха арестувани. Младежите отново се заканиха, че протестите ще продължат.