Вуйчото на Ангел: Убийството е поръчково, реакцията на властите е лицемерна
Вуйчото на Ангел: Убийството е поръчково, реакцията на властите е лицемерна / снимка: DarikNews.bg
Вуйчото на Ангел: Убийството е поръчково, реакцията на властите е лицемерна
45200
Вуйчото на Ангел: Убийството е поръчково, реакцията на властите е лицемерна
  • Вуйчото на Ангел: Убийството е поръчково, реакцията на властите е лицемерна

5 дни след убийството на Ангел Петров и протестите след ексцесиите в Катуница Кирил Рашков, известен като цар Киро, беше задържан. Срещу него са повдигнати обвинения за заплахи за убийство.

В Районното управление на полицията в Асеновград са подадени три жалби и сигнал до телефон 112 от бившата кметица на Катуница София Христева, синът й Веселин Христов и Иванка Петрова, настойница на Ангел. По данни на прокуратурата, сигналът е подаден от Веселин Христов, вуйчото на Ангел. Той твърди, че не един, а три сигнала за заплахи за убийство от Кирил Рашков е подал в РУП -Асеновград. Христов заяви, че никой не му е осигурил защита след подадените сигнали и жалби. Христо е категоричен, че убийството на племенника му е поръчково.

 

"Сутринта бях извикан в районното в Садово, за да дам обяснения във връзка с разправия от предишната вечер, на която станах свидетел, между две момчета от селото и Рашков и фамилията му. Разправията не беше нищо особено, ставаше дума за някакви детски взаимоотношения, но може би Рашков беше попресилил нещата. След това, прибирайки се, пред дома ми, Рашков, явно беше разбрал отнякъде, че съм давал обяснения пред полицията, ме пресрещна с джипа си, в който беше с дъщеря си и внука си, засече ме и започна да ми отправя директно заплахи за убийство. Каза "ще убия и теб", искаше да убие и приятелката ми, която беше с мен, каза "първо ще ви избода очите, но казвай първо къде е майка ти, за да убия първо нея". Аз му казах, че я няма вкъщи, скрих, в този момент чух, че приятелката ми се обажда на тел. 166. Когато Рашков също чу, потегли, но каза, че ще се върне скоро, за да си разчисти сметките", каза Веселин Христов.

 

Това става на 23 септември на обяд - в колко часа?

Сигналът за разправията беше подаден около 12,00-12,30 часа. След което аз се обадих на нашия квартален, за да търся спешна защита за себе си и семейството си. Той каза, че трябва да подам жалба в Асеновград. Попитах го дали да тръгвам, или те ще ме закарат. Те казаха, ако искам да отида, но нямало особено голям смисъл да подавам тази жалба веднага, защото предстоят четири почивни дни, в които няма да има кой да се занимава с тази жалба, и е по-добре да отида след празниците. Мен ме беше страх и реших да отида, намерих дежурния офицер в Асеновград и подадох жалбата. Попитах дали трябва да са две отделни жалби, защото и съпругата ми беше изплашена, каза, че не е необходимо да са две жалбите. Попитахме дали ще ни защитят, той каза, че това ще се прецени и ако е нужно, ще ни бъде осигурена защита.

Беше ли ви осигурена защита?

Не ни беше осигурена защита под каквато и да е форма. Единствената намеса на полицията беше тази, че към 17 часа, два часа преди да загине Ангел, дойдоха двама униформени и ни предупредиха да не се занимавам по никакъв начин с Рашкови, да не ги притеснявам. Когато се опитах да им обясня, че не аз съм този, който ги притеснява, че ме е страх, те ми казаха да не им говоря врели-некипели и да не ги правя на баламурници.

Какво се случи после?

Два часа след този разговор с полицаите група от 40-50 души роми, натоварени в коли, ми засякоха пътя, аз бях с бащата на Ангел, с Ангел и с братчето му, четиримата бяхме, нападнаха ни. Като видях, че ни нападат, веднага се обадих на 112, но докато се обаждах, се случи това с Ангел, те го убиха. Той се опита да ме защити. Бяхме на улицата пред дома им. При самото нападение го прегазиха. Те щяха да ни убият всичките, ако не се бяхме обадили на 112, но това не можа да спаси Ангел. Те бяха въоръжени със саби, ножове, брадви, бяха дошли да убиват. И ги водеше внукът на Кирил Рашков, колата му остана на местопрестъплението, доколкото чувам той още е на свобода.

Видяхте ли по телевизията шофьора?

Видях го.

Той ли беше този, който караше буса?

Не мога да го коментирам, защото има разследване. Аз съм 100% убеден, че това е поръчителство, че е обмислено.

Защо? Какви са били предишните ви пререкания с цар Киро?

С него лично пререкания не съм имал. Неговите пререкания бяха с майка ми, защото тя в работата си като кмет и общински съветник по-късно се опитваше да противодейства по всякакъв начин на беззаконията, които той и семейството му вършеха в продължение на години. Това нещо него го дразнеше, пречеше, той искаше по всякакъв начин да я пречупи, за да се получават нещата по начина, по който той иска. Тогава той започна със заплахи към семейството ми. Имаше два палежа на къщата ми, един взрив направиха. Взривът беше преди 2 години, палежите бяха преди 3 години. При всеки от тези инциденти успявах да се спася, не знам и аз как, но имаше реална опасност при всеки един от тези атентати за мен и семейството ми. През цялото това време съм стоял зад гърба на майка си, подкрепял съм я. Така започнах и аз да съм му трън в очите. Тогава и много хора от селото видяха, че може да има някакво противопоставяне на т.нар. цар, от което той още повече се раздразни и пренесе озлоблението си и към мен, и към мои близки, какъвто беше и Ангел.

Как ще коментирате задържането на Кирил Рашков пет дни след инцидента?

И пет дни след това нямаше нищо да направят, ако не беше реакцията на всички тези фенове, рокери и други граждани на България, достойни граждани, всичко се случи благодарение на тях. Реакцията на властите е лицемерна. Властта просто се страхува да не загуби властта. И Ангел искаше друга държава.

---

 

След излъчването на интервюто в ефира на Дарик шефът на пловдивската полиция Тодор Чонов заяви, че не е изтичала информация от полицията към Кирил Рашков за подадени срещу него жалби, а че той е научил за тях, докато е бил разпитван в районното управление в Асеновград. Опровержението е спрямо думите на Веселин Христов, че цар Киро е разбрал веднага, и то чрез полицията, че срещу него има подадена жалба. Тодор Чонов заяви още, че няма причина някой да бъде уволняван.