И българите в Чикаго излизат в подкрепа на жителите на Катуница
И българите в Чикаго излизат в подкрепа на жителите на Катуница / снимка: DarikNews.bg, Виктор Кадири
И българите в Чикаго излизат в подкрепа на жителите на Катуница
45410
И българите в Чикаго излизат в подкрепа на жителите на Катуница
  • И българите в Чикаго излизат в подкрепа на жителите на Катуница

И българите в Чикаго излизат на протест тази неделя в подкрепа на жителите на пловдивското село Катуница. Това съобщи в специално интервю за Дарик радио един от организаторите на протеста Георги Стойков. Сънародниците ни в САЩ застават категорично зад решението на българите от Катуница да се изправят срещу дългогодишния терор на т.нар. Цар Киро и всички, които си мислят, че могат да живеят над закона. Безхаберието и бездействието на отговорните институции в България през последните 20 години са основната причина и ние да излезем на мирен протест, обясни Стойков. Протестът на българите в Чикаго ще бъде на 9-ти Октомври (неделя) в църквата "Света София". Ето какво каза още пред Светлозар Момчилов от BG7 radio Георги Стойков от Чикаго, специално за Дарик радио.

След като за последните две седмици видяхме, виждаме и чуваме какво става в България, ние като българи не можем да останем безучастни заради тези събития и поради тази причина искаме да се съберем на мирен протест в неделя, в двора на черквата, за да покажем и на нашите сънародници в родината, че ние ги подкрепяме напълно и мислим за тях. Не сме безразлични към всичко, което става в България. И другата причина за този протест е безхаберието на абсолютно всички държавни институции: Президентство, Министерски съвет, Парламент, полиция, съд, прокуратура. Безхаберието, бездействието за последните 20-22 години, защото причината не е в което и да е било малцинство - било ромско, било турско, причината ние я виждаме, аз лично я виждам в безхаберието на държавата. Дали не искат, или не могат да се справят с този проблем, не знам каква е причината, но за мен те са главни виновници, без значение коя партия са.

От информацията, която имате за момента, предвиждате ли голяма активност от страна на българската общност в неделя?

Силно се надяваме. Имаме горе-долу една седмица. Надявам се да се съберем повече хора като българи. Така че засега не мога да кажа дали ще дойдат много хора, но искрено се надявам да е така. Дали ще има ефект, или не, ние не можем да кажем, но аз лично се надявам, че ако политиците в България се вслушан не само в нас, във всички протестиращи, ако се вслушат в народа и ако поне засега малко от малко нещата се променят, се надяваме да има някакъв ефект. Повечето цивилизовани страни едни такива размирици биха бутнали половината, а да не кажа и цялото правителство. За България обаче не съм сигурен. За мен политиката е много мръсна работа. Въпросът е, че някой трябва да я върши и ако някой политик вижда, че трябва върху случая от Катуница, или друг случай да трупа дивиденти, това не би ме учудило. Може би някой ще се възползва от размириците в Катуница в този случай. Искаме законите да се спазват. България е правова държава. Проблемът е, че аршинът, с който се мери е различен. Едни живеят по правилата и спазват законите, а друга част си мислят, че са над закона и правят каквото си искат. Така че ако политиците има начин да ме чуят, нека да направят, така че в тази държава да се спазват законите и хората да имат респект от закона. Аз си мисля, че голяма част от хората си мислят, че са над закона в България. Не само малцинствата, говорим и за мутри, и за какви ли не. Когато 1989 г. станаха промените, ние си мислехме, че ще трябва да мине един период от 10 години, за да се оправят нещата. Вече минаха 22 години, може би ще трябва да минат и още 22, но връщане назад няма. Въпросът е да се върви напред.

Какво искате да кажете на семействата на загиналите момчета и на жителите в Катуница?

В такъв момент какво може да се каже на хора, които са загубили 16-17-годишни младежи, тийнейджъри. Едва ли има нещо, което можеш да им кажеш, което би ги успокоило. Съчувствам им и съжаляваме за техните синове. Едва ли с думи можем да направим каквото и да е, за да ги успокоим по някакъв начин. За жителите на Катуница, не знам какво да им кажа. От една страна, би трябвало да се прояви етническа търпимост между българи, роми. От друга страна, ги подкрепям напълно в това, което направиха, защото явно доста години са търпели терора на т.нар. Цар Киро. Надявам се тепърва да излизат факти наяве за нещата, които т.нар. Цар Киро е вършил през всичките тези години.