Прогнозират балотаж между ГЕРБ и БСП в битката за президентството
Прогнозират балотаж между ГЕРБ и БСП в битката за президентството / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Най-вероятен за момента е балотаж между кандидатпрезидентските двойки на ГЕРБ и на БСП, сочат данни на НЦИОМ от национално представително проучване, направено между 22 и 26 септември сред 1000 души. На втори тур за номинираните от ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова биха гласували близо половината от анкетираните, а за издигнатите от левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов - 28%.

С влизането на Стефан Данаилов в надпреварата балотажът между кандидатите на ГЕРБ и на БСП става все по-вероятен, коментират социолозите и отбелязват, че така се редуцират шансовете на Меглена Кунева. Освен твърди леви избиратели, Стефан Данаилов привлича и периферен за БСП електорат.

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в края на септември, Плевнелиев и Попова биха получили подкрепата на 32% от участниците в проучването, кандидатпрезидентската двойка на БСП - на 18%, а независимите кандидати Меглена Кунева и Любомир Христов - на  9%. Кандидатпрезидентската двойка на „Атака” Волен Сидеров и Павел Шопов засега изпреварват Румен Христов и Емануил Йорданов с 1 на сто - 4% срещу 3%. Социолозите очакват известно скъсяване на дистанцията между първите две кандидатпрезидентски двойки.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова имат добри позиции във всички възрастови групи до 50 години. По-висока от средната е подкрепата за тях сред високообразованите, сред живеещите в столицата и в големите градове, както и сред живеещите без лишения. 80% от симпатизантите на ГЕРБ твърдят към момента, че ще ги подкрепят.

Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са с най-добри позиции сред хората над 59 години, сред нискообразованите, сред ромите, сред турците и сред бедните. Към момента те могат да разчитат на три четвърти - 72 на сто, от левия електорат.

Меглена Кунева и Любомир Христов са предпочитани най-вече от хората на възраст между 50 и 59 години, от представители на интелигенцията, но и от жители на селата. За Кунева биха гласували 15% от симпатизантите на ДПС и 12% от тези на БСП. Едва 3% от привържениците на ГЕРБ биха я подкрепили.

Волен Сидеров и Павел Шопов са кандидатите с най-висока подкрепа сред собствения си електорат - 88% от привържениците на „Атака” заявяват, че ще гласуват за тях.

Според данните преобладаващата част от привържениците на ДПС - 38 на сто, се ориентират към двойката Калфин-Данаилов. 15% от електората на ДПС декларират, че биха подкрепили Кунева-Христов, а едва 4% заявяват готовност да гласуват за Плевнелиев и Попова. Близо една трета - 31%, от симпатизантите на ДПС обаче, все още не са решили за кого да гласуват.

Близо 60% от симпатизантите на ДПС изразяват категорично намерение да подкрепят Калфин на евентуален балотаж срещу Плевнелиев, докато при ромите позициите на двамата са доста близки - 38% срещу 34% в полза на Калфин. Единственият случай, при който етническите турци са склонни да подкрепят Росен Плевнелиев е, ако негов опонент на балотаж е лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Сините и привържениците на „Атака” са по-склонни да подкрепят Плевнелиев, отколкото Калфин. Сред колебаещите се и сред политически апатичните българи подкрепата за Плевнелиев при хипотетичен балотаж срещу Калфин също е по-висока.