Около 8000 онкоболни годишно не получават своевременно лечение
Около 8000 онкоболни годишно не получават своевременно лечение / sxc.hu
Около 8000 онкоболни годишно не получават своевременно лечение
45564
Около 8000 онкоболни годишно не получават своевременно лечение
  • Около 8000 онкоболни годишно не получават своевременно лечение

За около 8 000 онкоболни годишно в България липсва своевременно лечение, това показват проучване на Комисията за защита от дискриминация. Оттам алармираха за зачестили в институцията преписки, свързани с лечението на онкоболни. Седем преписки са образувани за забавено лъчелечение и за липсващи средства за лъче- и химиотерапия. В хода на производството един от засегнатите хора е починал.

Броят на онкоболните у нас расте непрекъснато, като около 3000 - 4000 са годишно новите случаи на заболели от рак.

В проведените дотук проучвания по преписките институцията констатира, че Националният раков регистър, водещ статистиката с данни за онкоболните в страната, не е общодостъпен за данни, събрани след 2008 г., което означава че за последните три години няма достъпна актуална информация. Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, който ще участва като страна в преписките пред комисията, тази информация е достъпна за експертите и хората, които управляват здравеопазването, но проблемът е, че тези данни не се ползват за по-доброто лечение на онкоболните.

„Не определяме политиката, базирайки се на статистическите данни за заболеваемост и смъртност, а вървим обратното - толкова пари ни отпускат от бюджета, значи толкова ще лекуваме", заяви Кацаров.

Според него цифрата на раковоболните, които не получават своевременно лечение в България, може да е и по-висока от 8000, както посочват от антидискриминационната комисия. Защото болните се увеличават като брой, докато отпуснатите лекарства е почти едно и също през години.

„Мога да съдя косвено по данните на раковия регистър за увеличаване на заболеваемостта от онкологични заболявания. Те регистрират 3000 - 4000 годишно нови случаи. Ако тези данни се съпоставят с отпуснатите лекарства, броят на болните се увеличава, докато количеството на отпуснатите лекарства остава приблизително едно и също през годините. От което може да се направи изводът, че една все по-нарастваща част от болните са или оставени без лечение, или с много затруднен достъп до лечение", обясни Стойчо Кацаров.

От комисията посочват, че броят на чакащите лечение онкоболни надхвърля няколкократно капацитета на апаратурата в страната. В страните с добре развито лъчелечение се счита за норма наличието на един линеен ускорител на 180 000 до 280 000 души население. В България към момента работят само 5 линейни ускорители за население от 7,35 милиона души, съобщават още от Комисията за защита на дискриминацията.

Освен това действащата методика за финансиране на лъчетерапията генерира сериозни загуби на болниците, посочват от комисията. За пример - 20-дневен курс на лечение с линеен ускорител струва около 4000 лв. В момента касата плаща по клинична пътека около 1900 лв., без да се отчита продължителността на лечебния курс, като разликата се поема от съответната болница.

По предварителни изчисления един курс на лечение с новата методика за модулирано по интензитет лъчелечение ще струва около 10 000 лв., като се има предвид, че клиничната пътека е същата - 1900 лв. За сравнение в Турция подобно лечение струва около 10 000 евро. Цената на лечение с този метод в страните от ЕС варира, но никъде не е по-ниска от 16 000 евро и всичко се поема от държавата, отбелязват от комисията.