Една одисея в София
Една одисея в София / Sofia Music Enterprises

Неговите концерти са винаги празник на удивлението, казва за Жан Мишел Жар авторът на междупланетарен труд като "Една одисея в космоса през 2001 година". Звуците на неговата музика вдъхновяват британския фантаст сър Артър Кларк за книгата "2010: Одисея втора".

Кога за последен път бяхте в планетариум? Сензитивната наслада от концерт на живо с музиката на Жан Мишел Жар може да се сравни именно с инфантилната радост в планетариум, когато пренебрежимо малко е разстоянието до вярата, че - да, почти докосвате звездите.

Понякога се питам могат ли по нещо да се разпознаят почитателите на даден изпълнител или те отдалеч се усещат, интуитивно някак, преди каквато и да е потвърждаваща хипотезата реплика. Кое сплотява всичките над 12 хиляди фенове (може и да са повече, очакваме официални данни от организаторите от Sofia Music Enterprises) на шоуто на Жан Мишел Жар на 9 октомври 2011 в новата зала Арена Армеец в София?

Навярно отговора загатват 80-те милиона продадени албуми и сингли, научно-популярните филми, озвучени с композиции на Жан Мишел Жар, неизменното желание да заличава граници и да експериментира, невероятните места, които той избира за концерти, онова особено любопитство (знаете), а и копнежът му да среща звуци, déjà vu-та и звезди.

Сега е ред на лично déjà vu: Oxygene е сред плочите около грамофона, които моите родители по неясни за мен причини позволяваха да експлоатирам като всяко любопитно дете. И действително - от тази плоча може да се разплете всичко, безброй са загадките в нея.

Oxygene излиза първо във Франция в края на 1976 година, а през следващата 1977-ма носи радост и на международно ниво. Звуците тук идват от синтезатора VCS3, с който Жан Мишел Жар работи и до днес (тоест изминали са 35 години, не е ли това невероятно).

Една одисея в София
netinfo

Разгледайте внимателно обложката - всъщност това е картина на Michel Granger, която Жан Мишел Жар получава като подарък от Шарлот. Жестът не е случаен, тъй като след време тя ще бъде неговата втора съпруга. Картината представя земното кълбо, което оголено се трансформира в човешки череп. С разрешението на нейния автор тази картина става обложка на Oxygene, композиции от които бяха представени и в София.

35 години след появата му вярата, че музиката докосва и звезди, не е изоставена, дори напротив. Като посланик на добра воля на ЮНЕСКО по проблемите на околната среда и образованието Жан Мишел Жар посвети първия си концерт в България на организацията, която от 2009 насам оглавява сънародничката ни Ирина Бокова. По време на шоуто той обяви и значима новина: един цент от всеки билет от негов концерт ще се влага именно в кампании в подкрепа на екологията и образованието в световен мащаб. След като обяви личното си решение, от сцената на Арена Армеец той призова колегите си да последват примера му.

Една одисея в София
netinfo

Наричат го пионер на електронната музика. Макар да избягваме подобни гръмки фрази, възхитителна е виталността, с която 63-годишният Жан Мишел Жар сътвори 150-минутната си аудио - визуална - дигитална одисея в София. За радост на меломаните в чудесната зала, на която няма да спестим аплодисментите за отличния саунд. И една съвсем лична забележка: поради някаква причина нелепите бели пластмасови столчета на терена наистина ме притесняват.

За да потвърдим все пак, че обещанието на организаторите за първия концерт в новата зала се е сбъднало, финалното изречение в този текст би трябвало да звучи така: каменната ера на концертната дейност у нас приключи. Най-сетне.

Аплодисменти.

Една одисея в София
netinfo