Фестивал на любителския театър откриват в Севлиево
Фестивал на любителския театър откриват в Севлиево / Община Севлиево

Национален фестивал на любителските театри за деца „Вълшебникът театър" бе открит в Севлиево, съобщават от общинската администрация. Фестивалът е първи по рода си и се провежда в рамките на Празниците на Севлиево.

Събитието се организира от Народно читалище "Развитие -1870"  с подкрепата на Община Севлиево и Министерството на културата.

"Добре дошли на нашия театрален празник. Пожелавам ви приятни мигове с таланта на най-малките артисти на България", каза при откриването на фестивала председателят на читалищното настоятелство Данаил Лалев и благодари на фирмите от Севлиево, които са спонсорирали изявата.

В трите фестивални дни пред севлиевската публика ще се представят 11 състава от осем български града - Габрово, Поморие, Варна, Нова Загора, Казанлък, Ямбол, Русе и Севлиево.

Спектаклите ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Кръстьо Младенов - режисьор и детско жури, в състава на което влизат  Тони Пеев, Ива Стоянова и Габриела Белоева, участници в театралния състав на читалището. Театралната надпревара ще се проведе в две направления - от деца за деца и от възрастни за деца.

В първото ще участват състави, в които преобладават актьорите до 14 години, а във второто - с повече участници над 14 години. Двете журита ще определят петте най-добре представили се състави, между които ще бъде разпределен награден фонд от 1 000 лв.