Взривиха колата на Сашо Диков. Журналистът не бил заплашван
Взривиха колата на Сашо Диков. Журналистът не бил заплашван / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Сашо Диков
45805
Сашо Диков
Репортаж на Павел Хаджиев за взривения автомобил
  • Сашо Диков
  • Репортаж на Павел Хаджиев за взривения автомобил

Автомобилът на журналиста Сашо Диков беше взривен на 13 октомври около 22.00 часа на паркинга пред блок 259 в столичния квартал „Гоце Делчев", където живее шефът на Канал 3. Няма пострадали при инцидента. Нанесени са материални щети по сградата, пред която е бил паркиран автомобилът.

Около 1 кг. взривно вещество е било поставено пред предната лява врата или в близост до предната лява гума на взривения автомобил „Форд Фокус". Това сочат данните от направения първоначален оглед на мястото на инцидента. Точното количество и вид на експлозива, както и начинът, по който е взривено устройството, още не са ясни. Мотивите също се изясняват. Извършва се втори оглед. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. От МВР молят хората, които са станали свидетели на случилото се, за съдействие.

"Жив съм, нищо ми няма. В 22.00 часа гръмна колата. Тя беше паркирана пред жилището, в което живея. Чу се силен гръм. Това е служебната ми кола, която карам от пет години. Пострадала е най-вече предната част на автомобила. Шофьорската врата е доста изкривена, задната броня е отхвърчала на 10 метра", разказа Диков за Дарик. Той добави, че не е получавал никакви заплахи: „Колкото и неубедително да звучи и неправдоподобно, но не са ми отправяни предупреждения". Спортният журналист каза още, че няма никакви предположения кой може да е взривил автомобила му и по какви причини: „Нямам, защото ако имам, то трябва да имам сериозни съмнения и доводи. Поне сериозни такива предположения, за да кажа каквото и да било в тази ситуация".

Взривиха колата на Сашо Диков Журналистът не бил заплашван
netinfo

Според Диков интерес от инцидента имат противниците на сегашната власт. По думите му не е случайно, че взривът се случва в ден, когато на посещение у нас са председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, шефът на европарламента Йежи Бузек и представители на ЕНП. Според и.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков е възможна връзка с експлозията пред редакцията на вестник „Галерия", по време на която в страната отново имаше посещение на европейски лидери.

Сашо Диков е спортен журналист. Роден е на 25 юли 1952 година в Троян. Диков е бивш състезател и републикански шампион по ски. От 1 януари 1978 г. започва работа в Българска национална телевизия. След БНТ отива в Канал 3, където в момента е програмен директор и водещ на спортното предаване „Едно към едно" и на политическото - „5 за 4".