Куклотерапия за великотърновски деца в неравностойно положение
Куклотерапия за великотърновски деца в неравностойно положение / DarikNews.bg

Професионални кукленици, членове на Асоциацията по куклотерапия, представиха обучителни спектакли в Дома за медико-социални грижи за деца в Дебелец и в Дневния център за деца с увеждания във Велико Търново. Асоциацията по куклотерапия обединява водещи наши специалисти с уникална квалификация и опит по прилагането на драматичния метод в образованието, социалната работа, организационното развитие и консултативно-терапевтичната дейност.

Асоциацията е неправителствена организация, която си сътрудничи с други правителствени и неправителствени организация по разработването и реализирането на съвместни проекти. Тя обединява изтъкнати български психотерапевти, актьори-кукловоди, преподаватели, специалисти по здравно образование. Нейна цел е внедряването на модерни артистично-образователни методи в различни сфери на обучението и рехабилитацията на лица със специални нужди в социалната дейност и здравната промоция. Основен метод на работа е използването на куклите като посредник в общуването.

Асоциацията по куклотерапия прилага в България опита на Френската Асоциация „Marionnette et therapie", адаптирайки го към българското законодателство.

Спектаклите за деца в неравностойно положение са организирани от Женското християнско благотворително дружество „Евдокия". Инициативата на дружеството предвижда специалисти от социалните институции в бъдеще да бъдат обучавани за прилагане методите на куклотерапията в своята дейност.