Николай Недков: Варна заслужава да бъде символ на просперитет
Николай Недков: Варна заслужава да бъде символ на просперитет / netinfo
Недков: Варна заслужава да бъде символ на просперитет
45861
Недков: Варна заслужава да бъде символ на просперитет
  • Недков: Варна заслужава да бъде символ на просперитет

Дарик зададе 19 от важните за града ни въпроси на основните претенденти за кмет на Варна.
В Националния ефир на Дарик, в обзорното предаване „Седмицата”  се чуха отговорите на петима от тях. Пред микрофона на Дарик без страх застанаха Борислав Гуцанов, Николай Недков, Костадин Костадинов, Добромир Джиков и Веселин Марешки.
Въпреки многобройните ни покани да вземе участие в нашия „блиц-дебат”, един от основните претенденти за кметското място – досегашният градоначалник Кирил Йорданов не пожела да застане пред слушателите на Дарик радио и заедно с опонентите си да отговори на нашите 19 въпроса. Изводите оставяме на вас...
Предоставяме и на читателите на dariknews.bg възможността да се запознаят с намеренията на кандидатите за кмет на Варна, както и с техните мотиви да се кандидатират за отговорния пост.


Ето отговорите на Николай Недков - кандидат за кмет на Варна с номер 36 в интегралната бюлетина. Издигнат от Синята коалиция, СДС И ДСБ.

1.    Г-н Недков, какво ще е първото нещо, което ще направите като кмет на Варна?

Ще създам един креативен икономически екип, който да подготви програма за икономически просперитет на град Варна чрез намаляване на данъците, стимулиране на инвестициите в общината с цел създаване на нови работни места.

2.    Кажете две основни неща, които трябва да се променят, за да бъде Варна най-добър град за живеене в България?

Първо, изтичането на пари и нецелесъобразното им харчене. То трябва да бъде заменено с разумно и пестеливо инвестиране по програма.

Второто кое е?

Второто е приемане на система от мерки, които да стимулират инвестициите в нашата община с цел създаване на нови работни места и повишаване на работната заплата в региона. 

3.    Как ще обрисувате Варна с 3 думи?

Образование, бизнес, култура. Те ще възродят Варна. Младите хора заслужават да останат в нашия град и да го променят.

4.    Според Вас, кои са трите най-важни неща от следните: Втори Аспарухов мост, Магистрала Хемус, Магистрала Черно море, нов контейнерен терминал, нова Спортна зала, нова Концертна зала, Алея Първа, яхтено пристанище.

Въпросът е една чудесна илюстрация за дълбоката криза, в която се намира нашият град. Бих добавил още десет неща: балансирана инфраструктура, модерен транспорт, зеленина, цветя, паркове, спортни площадки, индустриална зона, създаваща нови работни места и разбира се интермодален транспортен терминал. Това е мястото, където ще се претоварват стоки и товари. Ще се създаде и предприятие за преработка на товари. Това ще е вратата на Изтока към Европа. Тук стоките от Изтока ще станат европейски и те ще тръгнат към Европа. Това е мястото, в което Варна вижда своето бъдеще.

5.    Къде е мястото на новото пристанище?

Разбира се, че Варна трябва да си върне територията на пристанище Варна-Изток, защото това е част от сърцето на Варна. Мястото на новото пристанище е до “Леспорт” с прилежащите огромни общински земи, където да се изгради интермодалният транспортен терминал, който да обедини четирите вида транспорт-въздушен, морски, шосеен и железопътен. Именно на тези огромни общински територии може да се построи огромна складова база и на тази база да се преработват стоки и товари, които да идват от Изтока и да заминават за Западна Европа.

6.    Колко средства са необходими, за да се сдобие Варна с изцяло обновена пътна инфраструктура?

Много. Средствата вложени през миналата година са около 24 млн. и 400 хил лева. Вероятно това ще е сумата и за следващата година. Изводът е - икономическа ефективност на разходите, привличане на средства от европейските фондове и оперативни програми. Това ще е основната цел на новото управление.

Колко ще е необходимо на новото управление?

Сумата е огромна, която е необходима на Варна поради огормното изоставане на града през последните години.  

7.    Какъв трябва да е годишният бюджет на Варна?

Бюджетът трябва да е по-голям, но основното е, че той трябва да бъде с различна структура. Трябва да има по-малко пари от общински данъци и такси, а повече пари от европейските фондове, защото не трябва да се харчат парите на варненци, а трябва да се осъществяват възможностите, които ни дава нашата принадлежност към Европа.

8.    Кога във времето виждате приемането на ОУП?

Предполагам, че дългата и протяжна процедура, възмутила всички варненци със своите корупционни практики около нея, ще приключи скоро. На новото управление не е нужно протакане. Ние залагаме на умереното и балансирано развитие на нашия град. В частите, в които Общият устройствен план не отговаря на нуждите на гражданите, а има такива. Например така наречената магистрала през квартал “Изгрев” или стопирането на териториите на виничани. В частта му относно пристанището трябва да се започне бърза актуализация.

9.    Трябва ли да бъдат разрушени всички съществуващи незаконни строежи във Варна – от къщите в гетата до остъклените балкони?

Знаем, че революционните действия водят само до нещастия за хората, които участват в тях. Нужна е програма. Програма, която да се реализира стъпка по стъпка, нужна е нейната поетапна реализация. За съжаление през последните години Варна се развива хаотично.

Какво е мнението Ви за това - ще се събарят ли остъклени балкони и незаконни постройки в същото време?

Знаете, че в нашата програма е заложена като основна точка естетизация на града. Естетизацията на града ще влезе в сила след приемането й от Общинския съвет. Разбира се, към тази естетизация ще бъдат приложени и мерките как поетапно тя ще се осъществи в град Варна.

10.    Как ще изглежда мястото, на което в момента е квартал „Максуда”, в края на мандата Ви?

Не мисля, че “Максуда” е най-големият проблем на Варна. “Максуда” е част от многото проблеми, съществуващи в града. Как трябва да се процедира в случая? На първо място, трябва да се изследва собствеността в района, тъй като за съжаление нищо не е направено в тази насока. След това трябва да се приложи регулационният план, т.е. първо да се изготви, а след това и да се приложи на място. Едва тогава една програма за развитие на региона ще реализира това, което трябва да стане в него. Разбира се, след четири години “Максуда” ще бъде благоустроена и чиста.

11.    Колко още места в детските ясли и градини ще има до края на мандата Ви?

Знаем цифрите, не искам да ги коментирам. Искам само да кажа, че до една година всички деца  ще имат възможност да бъдат в ясли или градини, били те държавни или частни.

12.    Колко общински жилища са необходими на Варна и какъв е начинът да бъдат осигурени?

По моя информация общинските жилища във Варна в момента са около 1400  и всички са заети. Картотекираните молби, които няма как да бъдат удовлетворени, са близо 2500, а в медиите през пролетта съм срещал дори цифрата 10 000. Ако икономическото развитие на Варна се забави още, за съжаление тази нужда ще нарастне. Мисля , че трябва да се създаде една перспективна програма за поетапно снабдяване на Варна с необходимите общински жилища, защото те са нужни не само за крайно нуждаещите се хора. Те са нужни и за специалисти, които липсват във Варна. За съжаление вече липсват и специалисти като лекари във Варна. За тези лекари, които липсват във Варна, например анестезиолозите... вече дори не могат да се осъществяват планови операции в този процъфтяващ град.

13.    Нуждае ли се Варна от алтернативен обществен транспорт?

Моят отговор е без алтернатива, категорично “да”. Трябва да се създават нормални условия за всеки, който иска да използва велосипед, алеи, стоянки, велосипеди под наем. Трябва да се обнови тролейбусният парк, да се разшири мрежата, старите автобуси да напуснат варненските улици. При обновяването на автопарка и комплектоването на линиите трябва да се помисли и за съчетаването на малки, големи автобуси в зависимост от натоварването. Разбира се, не на последно място са нужни много нови пешеходни алеи, но красиви и привлекателни за ходене.

14.    За или против строежа на нова окръжна болница?

Разбира се, че град като Варна се нуждае от едно модерно здравно заведение. Създаването му трябва да стане като се използват терена и възможностите на сегашната болница. Сградите трябва да се ремонтират, реконструират или да се създадат нови прилежащи сгради, а съществуващите клиники да се разширят. Разбира се, че територията на Окръжна болница не трябва да се разпродава на парче, а трябва да бъде част от целия комплекс наречен Окръжна болница. Трябва да се използва това, което има, където може да се реконструира, а на съществуващото място могат да се създават нови части от този общ комплекс, който ние наричаме Окръжна болница.

15.    Кое място, сграда, исторически паметник, археологическа находка или друг обект бихте нарекли символ на Варна?

Най-старото злато на света може да бъде визитна картичка на града ни. За златното варненско съкровище ни завиждат много европейски градове, а ние не използваме огромния му потенциал. Общината трябва по-активно да подпомогне музея, където е съкровището, както и да постигне съгласие със собственика на терена, така че да го превърне в туристическа атракция. Трябва да се пресъздаде и селището в езерото на хората, които са го създали. Тази уникална култура в Европа!

16.    Как с едно изречение бихте представили Варна извън пределите на страната?

Перлата на Черно море и Югоизточна Европа, древна и млада.

17.    Кое е най-важното нещо, което трябва да се направи, за да стане Варна Европейска културна столица през 2019 година?

Преди всичко трябва да спре да се говори, а да се започне с активна работа. Подобряване на инфраструктурата, богат културен живот, активна реклама на региона и града ни. Трябва да се издигнат на ново ниво културната инфраструктура и архитектурните паметници на този град.

18.    Как си представяте Вашия средностатистически избирател?

Интелигентен, непримирим, търсещ промяна за себе си и за своите деца, т. е. Истински гражданин.

19.    Защо всъщност искате да сте кмет на Варна?

Защото Варна заслужава да бъде символ на просперитет, защото варненецът заслужава да бъде символ на преуспял, модерен и свободен човек.