Портрет на кандидата на френските социалисти за президент Франсоа Оланд
Портрет на кандидата на френските социалисти за президент Франсоа Оланд / снимка: Reuters

Кандидатът на френските социалисти за президент Франсоа Оланд ходи на работа със скутер и страни от лъскавия стил на човека, когото се надява да победи - десния президент Никола Саркози, пише Ройтерс в портрет на Оланд.

Франсоа Оланд е председател на Френската социалистическа партия от 1997 до 2008 г. Партиен ветеран, относително непознат в чужбина, той редовно оглавява проучванията на избирателните нагласи през последните месеци като най-вероятния следващ президент на Франция. Той обещава да е "нормален президент" в контраст на екстравагантния и импулсивен стил на Саркози, който е на власт от 2007 г.

Умът на Оланд сече като бръснач, реагира бързо и с чувство за хумор. Бернадет Ширак, съпруга на бившия десен президент Жак Ширак, веднъж призна: "Много е забавен. Умее да говори пред множество хора, на пазар, на изложение, пред местни власти." Оланд свали излишни килограми с драстична диета, носи нови очила и поддържа тена си, но в автобиографията му има пролуки.

Критиците му казват, че той е партиен апаратчик и отбелязват, че макар и да е обигран местен политик - той е депутат от югозападния департамент Корез и председател на съвета на този департамент - той никога не е заемал правителствена длъжност, нито е ръководил корпорация. Според негови приятели Оланд е сърдечен и духовит, особено когато не е пред телевизионни камери.

През последните дни на първичните избори на социалистите Оланд усили критиките си към банките и финансовите пазари, след като се оказа под натиск да привлече голяма част от симпатизантите, които на първия тур подкрепиха твърдолинеен противник на глобализацията.

Оланд е роден на 12 август 1954 г. в северозападния град Руан в семейство от средната класа. Още като дете казал на майка си, че иска един ден да стане президент.

Завършил е престижната френска Национална школа по администрация (ЕНА), от която излизат повечето представители на френския политически елит. Бил е активист в кампанията на бившия президент социалист Франсоа Митеран. Бившата партньорка на Оланд Сеголен Роаял, от която има четири деца, бе сред съперниците му на първичните избори на партията. Тя бе неуспешен кандидат на социалистите за президент през 2007 г.

Според допитванията Оланд ще победи Саркози на президентските избори.

Ако бъде избран, Оланд предлага държавата да назначи още 60 000 учители противно на наложените от Саркози съкращения, но полага усилия да изтъква, че не е левичар прахосник и обещава да намали държавния дефицит. (БТА)