Над 250 деца участваха  в турнира Танцов свят в Разлог
Над 250 деца участваха в турнира Танцов свят в Разлог / снимка: Община Разлог

Над 250 участници показаха танцовите си умения във второто издание на турнира  „Танцов свят” . С него стартираха и мероприятията, посветени на празника на  Разлог-24 октомври.

Организатори на мероприятието са Община Разлог, Българска Спортна Танцова Федерация, НЧ”15.09.1903-1909” и КСТ „Силвана денс”. Турнирът протече в два раздела: фестивален и конкурсен в различни възрастови групи. Най-малкият участник бе на 4 годинки, информираха от Общинска администрация

В двата фестивални дни, първият от които започна с парад на мажоретките в центъра на Разлог, се откроиха изпълненията на: КСТ „Силвана денс”, Танцова школа "Суперформа", Dance Center Vlahov, Клуб по спортни танци „ Fuego “, Школа по танци „Full dance”.Фаворити в мажоретнитните танци бяха възпитаниците на КСТ „Силвана денс”.

Вторият състезателен стил „Латино шоу”  бе квалификация за Световния шампионат по латино шоу в  Либерец, Чехия и дава правото на първенците да участват в него.Соло жени 9-11г. спечели Йоана Сталянова от КАГ „Суперформа”.Първо място при дуетите 9-11г. взеха Димитър Тагаров  и Никол Стоева от Блясък.

В „латино шоу” във възрастова група 9-11г., призьори бяха децата на КСТ „Силвана денс” гр. Банско с танца „Надпяване”,  а във възраст 12-15г. фаворити бяха отново състезателите на КСТ „Силвана денс”, но от  гр. Благоевград с танца „Мечтание”.
Магдалена Петрова от КАГ „Суперформа” в бейли денса се представи отлично и взе първо място в солата.

В стил хип-хоп в категории дуети и групи 9-11г., соло 12-15г. златни медали взеха децата от Школа по танци „Full dance”, а в соло мъже 12-15г. на първо място е Стефан Стойчев от Младежки център гр. Разлог и Мартин Синанов във възраст над 16г.
Танцът „Извън контрол” на момичетата „Силвана денс” гр. Благоевград безапелационно покориха журито и публиката и грабнаха купата във възраст 12-15г.
Дъга от костюми, настроение и пищност внесе и последният стил в конкурсната програма - Характерни танци.

Солата на Йана Сталянова от КАГ "Суперформа" и дуета на Георги Атанасов / Виктор Велев от Dance Center Vlahov спечелиха първи места, както и Испанския танц на момичетата на КСТ „Силвана денс” от Банско.

Огромно настроение внесоха в гала вечерта момчетата от латино бандата „De fuego orchestra”, които разтърсиха дансинга с песни и танци. На подиума видяхме и невероятната актриса от сериала „Стъклен дом” Яна Маринова, която си партнираше в ритмите на салса с Димитър Лазаров и зарази с огромен чар и усмивка всички присъстващи. Тя окуражаваше децата през цялото време, обсипана от безброй целувки и преследвана за автографи от големи и малки. Специалната награда за артистичност на Яна Маринова получи Луиза Самарова от  Разлог.

Вече куфарите стягат възпитаниците на КСТ „Силвана денс”, които ще представят България на Световното първенство по Латино шоу в Либерец, Чехия.
Турнирът се превърна в един невероятен празик за всички участници и гости. Организаторите се бяха погрижили децата да получат лакомства наред с грамотите и медалите, които всеки един занесе удома.

звън конкурсната програма бяха раздадени: награда на кмета, награда на НЧ ”15.09.1903-1909”, организаторите  и рейтингови купи на БСТФ.