Русенци ще участват в седмица на балканския фолклор в Турция
Русенци ще участват в седмица на балканския фолклор в Турция / КОО Русе

Група от 24 русенци ще участва в седмицата на балканския фолклор в столицата на Турция – Анкара от 22 до 27 октомври 2011г. Посещението се организира от Клуб „ Отворено общество” – Русе като партньор на Асоциация на възпитаниците на Технически университет– Анкара, по проект „Фолклорът като средство за диалог”, финансиран от ЕС по Програма „Гражданско общество и диалог”. Първата част от визитата е учебно посещение на етнографското селище Февзие, в близост до Анкара. Там танцов състав „Хармония” към Русенски университет ще участва във фолклорна програма.

На следващия ден ще бъде открита двудневна конференция „Фолклорът на Балканите и в Турция”. През първия ден в програмата ще се представи доц. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей - Русе с  доклад на тема „Култът към Свети Георги – фолклорни парадигми, цивилизационен символ, градски празник”. На втория ден по темата „Мънистата в българската традиционна култура” ще говори Десислава Димитрова, уредник в отдел „Етнография”, Музей на градския бит – Русе.

Паралелно с конференцията участниците в седмицата на балканския фолклор ще могат да видят изложбата „Да спи зло под камък- аптропеи” на Регионален исторически музей – Русе. Изложбата  представя модели на митологичното мислене, отразени в различни фолклорни вярвания и изобразени върху накити и аксесоари. Автор е Десислава Димитрова. (Изложбата ще може да бъде видяна от русенци и гостите на Русе през ноември 2011г).

В рамките на два дни  ще се състоят и фолклорни работилници, в които танцьори и музиканти от танцовия състав „Хармония” към Русенски университет „Ангел Кънчев” – Русе с ръководител Веселина Монова ще се учат  взаимно на танци  и свирене на традиционни български и турски инструменти със свои колеги от Технически университет – Анкара. Като финал на седмицата , посветена на балканския фолклор ще се състои шоу „Сродни танци и мелодии”, на което българските  и турските танцьори и инструменталисти ще покажат умения , придобити във фолклорните работилници.