“Спартак 1919” до две години ще е в А група
“Спартак 1919” до две години ще е в А група / снимка: Люба Нинова

Влизането на плевенския ФК "Спартак 1919" в А група технически е възможно, финансово е изпълнимо, така че не виждаме пречка това нещо да се случи в следващите две години. Това каза днес пред журналисти Иван Динов, собственик на новия генерален спонсор на клуба "Интерфинанс холдинг". След упорито търсене на финансиране, сегашното ръководство на футболния клуб вече ще разчита изцяло на Динов.

Плановете са клубът да се преструктурира в акционерно търговско дружество, а помощта на Община Плевен ще се изразява в съдействие по отношение на спортната база. "Новият клуб финансиране от общината няма да иска и няма да очаква. Ако се гласува бюджет за футбола, той ще бъде влаган целево в базата, в стадион "Плевен", беше категоричен Иван Динов. Целта е спортното съоръжение на стане на национално ниво, на него да се провеждат и професионални срещи и публиката да се върне.

Тепърва спортно-техническият щаб ще прави бюджетите, за да стане ясно какви средства ще трябват най-належащо. Треньорите и всички останали запазват работата си, нещо повече - целта е да се привлекат всички кадри на "Спартак 1919", които в момента играят в други клубове, и те да се върнат в Плевен. Първата цел е догодина футболистите ни да влязат в Б група, а през 2013-та - в А група. "

В момента в Б група, за да може да се влезе в А и да се направи нормална подготовка, бюджет под 800 хил. лв. няма", уточни Динов. По думите му, задачата на генералния спонсор е да осигурява пари и няма да се ангажира със задачите на спортно-техническия щаб. "Целите и възможностите ще бъдат доста повече от това, което е било до момента, но съответно на това ще се завишат доста и изискванията", каза Иван Динов. Вече е харесан нов модерен автобус, с който плевенските футболисти ще пътуват, той ще бъде закупен до януари догодина. В ход е и пререгистрацията на "Спартак 1919", до десетина дни тя вече ще е факт.

В бъдещото акционерно дружество 50% ще са на "Интерфинанс холдинг", останалите 50% са на сегашното дружество с нестопанска цел. От вторите 50% на по-късен етап ще бъдат прехвърлени акции на Община Плевен в зависимост от решението на Общинския съвет.

Според Мирослав Миронов, главен мениджър на "Спартак 1919", всички заплащания ще бъдат преразгледани, което в никакъв случай не значи, че ще бъдат намалявани. "Бюджетът ще е достатъчен за влизане в А група, но ще се искат и резултати от футболистите, защото не може да даваш, а да не получаваш. Този, който работи професионално за авторитета на клуба, за своя авторитет и този на ръководството - ще остане в клуба", каза Миронов.

Друго, за което беше категоричен новият собственик на "Спартак 1919" беше, че ще се стимулират местните таланти, като за целта ще се обърне повече внимание и на детско-юношеската школа.