Приз за най-успешно развиващата се получи болницата в Търговище
Приз за най-успешно развиващата се получи болницата в Търговище / Борислав Курдов

Многопрофилната болница в Търговище е удостоена с приз „Най-успешно развиващата се областна болница", обяви днес главния лекар на болницата д-р Иван Светулков. Признанието е по повод Деня на българския лекар и ден на Свети Иван Рилски, покровител на българския народ и на лекарското съсловия.

„Този документ е признание от колеги, които се занимават с научната и практическата част на медицината. Той ни дава основание и за сериозно самочувствие пред обществеността на Търговище и региона", каза д-р Светулков. Главният лекар подчерта, че призът е факт, благодарение усилията на ръководния екип на болницата и на целия колектив на здравното заведение.

За вбъдеще ръководството на МБАЛ „Търговище" планира мащабни ремонти в Акушеро-гинекологичното отделение, както и в неврологично, очно и ушно отделение. През 2013 година пък ще започнат обновяването на параклиничните отделения и свързващите звена в болницата.

До края на ноември тази година предстои да бъде монтиран и пуснат в експлоатация нов компютърен томограф с високи възможности за ранна диагностика и прогностика. В апаратурата ръководството е вложило 627 000 лева, обяви д-р Светулков.

Болницата в Търговище е лицензирана като база за специализации в основните отделения. В момента тук специализират млади лекари от Силистренската и Бургаската болници. Наред с това болницата в Търговище има лиценз за база за изследвания и клинични проучвания. „Здравното ни заведение, наред с лечебно-диагностичната си дейност, е и обект на наука", каза зам.-директорът д-р Иван Тянев.

Здравното заведение е предпочитано място за лечение и от пациенти от съседни области от цяла Североизточна България. Статистиката показва, че през последната година 11% от лекуваните тук са жители на други региони.