Японският природозащитник, който пътува пеша към Лондон, засади дърво в столична гимназия
Японският природозащитник, който пътува пеша към Лондон, засади дърво в столична гимназия / снимка: БГНЕС
Японският природозащитник, който пътува пеша към Лондон, засади дърво в столична гимназия
46347
Японският природозащитник, който пътува пеша към Лондон, засади дърво в столична гимназия
  • Японският природозащитник, който пътува пеша към Лондон, засади дърво в столична гимназия

29-годишният японец Юджи Миата, който обикаля света пеша с послания за опазване на мира и околната среда, е вече в София. Заедно с министъра на екологията Нона Караджова той засади розови храстчета в двора на столичната Първа английска гимназия.

Юджи Миата започвна пешеходния си преход през 2007 г. Досега е изминал 9000 км, преминавайки през 9 държави - Китай, Корея, Япония, Тайван, Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Сирия и Турция, където е посадил общо 3000 дръвчета.

Пътешествието на Миата ще продължи през Сърбия, Унгария, Австрия, Чехия, Германия и Франция, като той планира да пристигне в Лондон по време на Олимпийските игри през 2012 г.

"В България хората живеят мирно и имат устойчив начин на живот. Много хора тук знаят какво е истински мир. Мирът е както между хората, така и между хората и природата". Това каза Юджи Миата, след като засади розовите храстчета. Той също остави своето послание в зелената книга на екоминистерството, част от кампанията "Обичам природата. И аз участвам": "Благодаря ви за вашата доброта и усилията ви да опазвате мира и природата. Независимо от държавата, независимо от поколението, независимо от религията и независимо от самия човек можем да си живеем заедно, както българите постоянно правят. Пожелавам на България да разпространява мира и това добро послание на целия свят".

Екоминистърът Нона Караджова също остави своето послание в зелената книга на Юджи: "Вярвам, че все повече хора в България и света ще дават своя принос за опазване на мира и околната среда, следвайки добрите примери, включително и дълбоко символичния и успешен поход на г-н Миата".