Хор Добруджански звуци ще получи голямата духовна награда на община Добрич
Хор Добруджански звуци ще получи голямата духовна награда на община Добрич / Дарик Добрич

Хор "Добруджански звуци" получава тази година голямата награда за изключителен принос в областта на духовната култура на община град Добрич. Това реши 10-членна комисия, ръководена от зам.-кмета Камелия Койчева. Певческият състав се пребори за приза с още две номинации - Атанас Пеев и творческият екип на моноспектакъла „Лалугер", получавайки 7 от гласовете на комисията.

Годишните награди в областта на духовната култура са индивидуална и колективна и са в 10 раздела. Церемонията по връчването им ще бъде на 1 ноември - Деня на будителите, от 11.30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова".

За "културно-просветна дейност" приз взема Регионален исторически музей - Добрич - за високо професионално ниво на събирателската, научноизследователската, научнопопуляризаторската, експертна и издателска дейност, отбелязва се в протокола на комисията. За "театрална дейност" няма отличени. В раздел "музикално изкуство" наградата е за Даниела Проданова Ламбова за високото професионално ниво, педагогически такт, прецизност върху изпълнителския стил на учениците и завоюваните множество награди в национални и международни конкурси. За "танцово изкуство" са отличени детска танцова студия „Добрич" при Общински младежки център с ръководител Александър Александров и ансамбъл „Сборенка" при СОУ „Св. Климент Охридски" с ръководители Асенка Кулева, Николай Манев и Светлин Куцаров - за съществен принос за обогатяване и разнообразяване на културния живот в Добрич и областта, за участие в национални и международни конкурси и фестивали и популяризиране на фолклорните традиции и художествената самодейност.

Приз "изобразително изкуство и архитектура" се дава и в двете категории. Колективната награда е за ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара" с ръководители Стела Славова и Дарина Стаматова - за принос в развитието на изобразителното изкуство, за участие в национални и международни конкурси и завоюване на престижни награди; а индивидуалната - за художничката Гинка Димова - за всеотдайна и системна творческа, организаторска и техническа работа при реализация на национални и международни изложби и ярки постижения в областта на изобразителното изкуство и живописта, за личен принос в цялостния духовен живот на Добрич.

Писателят Галин Никифоров получава награда за "литературно творчество" - за успешното представяне на романа му „Къщата на клоуните". Той получи наскоро и приза "Български роман на годината" за друга своя книга - "Лятото на неудачниците". За "журналистика" е отличен Ангел Радилов - за инициативност, упоритост, бързина и всеобхватност при отразяване живота в Добрич в информационния сайт „Добрич инфо" и популяризиране духовния живот в Добрич в сайта за изкуство и култура "Подиум".

Тази година комисията взе решение за разделяне на категориите "образование" и "наука". В първата наградата е за модел клуб „Добротица" при Общински младежки център с ръководител Драгомир Драганов за развитие на техническите умения и въображението на ученици в авто, авио, ракето и корабомоделизъм, както и участието им в турнири и състезания и завоюване на престижни награди; и за Здравко Тошев - художник-педагог, за цялостен принос в развитието и популяризирането на изобразителното изкуство в национални и международни изложби.
Във втората призът е за Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево - за високи научни постижения в национален и международен аспект, за заслугите на научния колектив към българското земеделие чрез създаването и внедряването в практиката на сортове зърнено-житни, зърнено-бобови култури, хибриди слънчоглед и технологии за тяхното отглеждане и по повод 60-годишния юбилей на института.

За "спомоществователство" комисията към община Добрич отрежда своята благодарност за сдружение „Ръка за таланта".

Годишни награди в областта на духовната култура за цялостен принос по случай годишнини и юбилейни чествания се дават на: Златко Терзиев - по случай 60 годишнината от рождението му, за дългогодишна културно-просветна дейност и принос за развитието на духовната култура на град Добрич и осъществяването на общински, национални и международни прояви на Общински младежки център „Захари Стоянов"; Георги Топалов - по случай 80 годишнина от рождението му, във връзка с книгата му „Сродници на Стефан Караджа в Добричка област"; Божана Тонева - 75-годишен юбилей, 45 години творческа дейност и за приноса й в развитието на музикалната култура на Добрич; Вера Пенева - по повод 50 годишнина от рождението й и цялостно развитие на изобразителното изкуство; доц. д-р Ташо Ташев - по случай 75-годишния му юбилей, за цялостен принос в теоретичната и приложна медицина, за особени заслуги към здравеопазването в Добричкия регион, за изграждане на квалифициран колектив в областта, в която е работил и ръководил, за научноизследователска и преподавателска дейност, както и за обществени заслуги към медицинската общност в Добрички регион; Атанас Пеев - по случай 75-годишния му юбилей и цялостен принос в развитието на краеведството в Добрич, Добруджа и България; детски хор „Маестро Захари Медникаров" - по случай 50-годишен юбилей от създаването на хора; хор „Добруджански звуци" - във връзка с 110 годишнина от създаването на хора и цялостен принос в развитието музикалното и хорово изкуство в Добрич и хор на учителките - по повод 45-годишнината от създаването на хора и цялостен принос в развитието на музикалното и хорово изкуство в Добрич.