Изложба показва реставрации на значими културно-исторически обекти
Изложба показва реставрации на значими културно-исторически обекти / DarikNews.bg
Изложба показва реставрации на значими културно-исторически обекти
46571
Изложба показва реставрации на значими културно-исторически обекти
  • Изложба показва реставрации на значими културно-исторически обекти

70 табла с постери и снимки, представящи реставрационните процеси на значими обекти от културно-историческото наследство на България, са подредени в Изложбените зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Изложбата „Форум Реставрация" се организира за шеста поредна година от Асоциацията на реставраторите в България и Секция „Реставрация" към Съюз на българските художници.

Форумът се провежда от 2006 г. в София, но за втора поредна година гостува и във Велико Търново. Двете професионални организации представят в постер форма проекти, реализирани от членовете им.

Изложбата проследява работата на индивидуални участници и реставраторски екипи от България, Унгария, Румъния и Сърбия. В постерите е засегната проблематиката по опазване на творби на монументалните и кавалетни изкуства, старинни ръкописи, възрожденски щампи, библиотечни книги, обекти от метал, кожа и текстил, обясни Стефко Аенски - секретар на секция „Реставрация" към СБХ и член на управата на Асоциацията на реставраторите в България.

Изложба показва реставрации на значими културно-исторически обекти
netinfo

Представени са дейности по изследване и реставриране на обекти, реализирани в реставрационните лаборатории към Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националния музей за българско изобразително изкуство и Института по византология „Проф. Иван Дуйчев" към СУ, както и работата на реставратори на свободна практика. Показани са и няколко дипломни работи на възпитаници на Националната художествена академия - картини, стенописи и мозайки.

Постерите от Унгария представят съвместни проекти на Националния музей в Будапеща и Унгарската художествена академия. Асоциацията на румънските реставратори се включва за първи път във Форум Реставрация с мултимедийна презентация. Целта на изложбата е запознаване на обществеността с професията на реставратора и дейността на Асоциацията на Реставраторите в България, посочи Стефко Аенски.

Изложбата на Форум реставрация ще остане отворена за посетители до края на годината. В нея  участва само един великотърновски реставратор - Миглена Прашкова, която представя прехвърляне на живописен слой от икона върху нова основа. Иконата е от църквата „Св. Димитър" в Етъра и е била силно увредена. Миглена Прашкова е реставратор на свободна практика и преподавател по иконопис в Православния богословски факултет на ВТУ.

Чуйте разговора с нея в звуковия файл.