ВАС отмени назначението на Янева като шеф на СГС
ВАС отмени назначението на Янева като шеф на СГС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховният административен съд (ВАС) отмени назначението на Владимира Янева като председател на Софийския градски съд (СГС), съобщиха от ВАС за БТА. Делото бе образувано по молба на друг кандидат за поста - Величка Цанова.

Според мотивите на съдиите Юлия Ковачева и Соня Янкулова процедурата, по която е извършен изборът на Янева, е незаконосъобразна. Магистратите пишат, че според последните допълнения на Закона за съдебната власт провеждане на избор за назначаване на административен ръководител се извършва с явно гласуване и мнозинство повече от половината от членовете на Висшия съдебен съвет.

Решението за назначаване е прието с тайно гласуване, посочват съдиите. Начинът, по който е гласувано, е отразен в протокола, който в случая се използва като доказателство, пише в решението на ВАС.

Извън начина на гласуване не са допуснати нарушения при провеждането на избора.

Решението на ВАС не е подписано от третия член на съдебния състав Иван Раденков, който си е направил самоотвод.

От ВАС изпращат преписката на Висшия съдебен съвет за ново решение съобразно указанията на съда.

Владимира Янева коментира пред БТА, че ще обжалва решението на тричленния състав. Янева допълни, че ще депозира жалбата си пред петчленен състав на Върховния административен съд. Според закона това е последната инстанция, която ще реши дали Янева да остане председател на градския съд или да отмени нейния избор.

Владимира Янева, която има четири години стаж като съдия и е семейна приятелка на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, беше избрана от Висшия съдебен съвет за ръководител на най-големия съд в страната - Софийски градски съд в края на май. Тогава нейната основна конкурентка беше Величка Цанова с 20 години стаж като съдия и с нито едно отменено решение от горните инстанции. Тя обжалва решението, като определи избора като неправилен, незаконосъобразен, в нарушение на процедурата и немотивиран.