Дясната опозиция в Гърция отново настоя за незабавни избори
Дясната опозиция в Гърция отново настоя за незабавни избори / снимка: Reuters

Лидерът на дясната опозиционна партия Нова демокрация Андонис Самарас отново настоя за предсрочни избори, след като премиерът социалист Георгиос Папандреу го призова да участва в правителството на консенсуса и заяви, че е готов да не го оглави, предаде Франс прес.

"Маските паднаха, Папандреу отхвърли предложението ни, така той поема огромна отговорност, изборите са единственото решение", заявява Самарас в комюнике на Нова демокрация, която е втората политическа сила в страната.

Самарас отговаря по този начин на поканата, отправена от Папандреу, за съставяне на преходно коалиционно правителство, така че Гърция да бъде спасена от фалит и да запази еврото, гарантирайки изплащането на 15 декември на жизнено важния транш и изпълнението до края на февруари на плана за излизане от кризата, одобрен миналата седмица от лидерите на еврозоната в Брюксел.

"В събота (по обед) ще посетя президента на републиката, за да се договорим по състава на правителство на консенсуса и дори по въпроса кой ще го оглави", каза Папандреу в парламента.

В разгара на политическата криза в сряда Самарас за първи път подаде ръка на екипа на социалистите, заявявайки, че е готов да ратифицира европейския план. Той обаче настоя в замяна Папандреу да се оттегли и да бъдат организирани предсрочни избори в много кратък срок, припомня АФП.

Дясната опозиция в Гърция отново настоя за незабавни избори
netinfo

Гръцкият кабинет ще се събере утре на неофициално заседание, предаде Ройтерс, позовавайки се на правителствен източник. Днес премиерът Георгиос Папандреу заяви, че започва консултации за съставяне на коалиционно правителство. Гръцкият президент ще покани на среща водачите на политическите партии, за разговори, свързани със създаването на коалиционен кабинет, предаде Франс прес, цитирайки правителствен източник. Не се уточнява кога може да се очаква тази среща.

Междувременно опасенията, че Гърция може да се върне към драхмата накараха европейска туристическа агенция да предоговори споразуменията си с гръцки хотели, за да се защити от възможни финансови загуби, съобщи германският в. "Билд", цитиран от ДПА.

Вестникът пише, че разполага с копие на писмо от скандинавския филиал на европейския туроператор ТУИ тревъл (TUI Travel), в което от собствениците на гръцки хотели се изисква да подпишат нови договори. В тях се съдържат клаузи за предотвратяване на загубите при напускане на еврозоната от Гърция и преминаване към нова валута.

"Това е в интерес на клиента," заяви пред "Билд" говорителят на компанията Робин Цимерман. "Всички филиали на ТУИ като цяло трябва да покажат, че са застраховани при валутни колебания".

Според "Билд" собствениците на гръцки хотели не приемат радушно молбата.

"Никой хотелиер няма да направи това и ние се обърнахме към гръцкото министерство на туризма. ТУИ не може да оказва натиск върху никой хотелиер да подпише подобно нещо," заяви Андреас Андреадис, председател на Гръцката туристическа асоциация.

Изненадващо в понеделник (31 октомври) гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че в началото на 2012 г. ще се организира референдум по спасителния план, който мъчно бе приет в Брюксел на 27 октомври, и че ще поиска вот на доверие в парламента. През нощта правителството на извънредно заседание одобрява единодушно организирането на референдума и решението на премиера да поиска вот на доверие.

В сряда Папандреу се срещна с ръководителите на Франция, Германия, ЕС и МВФ, в навечерието на срещата на върха на Г-20. Европейците настояха Атина да се произнесе за оставането си в еврозоната на референдума, който е изтеглен за началото на декември.

В четвъртък петима гръцки министри, сред които този на финансите Евангелос Венизелос, се обявиха против референдума, а редица видни дейци на управляващата партия ПАСОК поискаха да се сформира правителство на националното единство. На извънредно правителствено заседание Георгиос Папандреу отказа да подаде оставка.

Същия следобед лидерът на дясната опозиционна партия Нова демокрация Антонис Самарас предложи да се сформира временно преходно правителство, за да се ратифицира европейското споразумение за финансова помощ и да се произведат предсрочни парламентарни избори. Папандреу пък изрази готовност да оттегли проекта си за референдум. По-късно същия ден той призова и всички политически партии да сформират коалиционно правителство, за да се възстанови стабилността, а след това да се задвижи процедурата за предсрочни избори.

Броени часове преди рискования вот на доверие в парламента Венизелос обяви, че Гърция официално се отказва от намерението за референдум. Премиерът пък се ангажира още от събота да започне работа по сформирането на коалиционно правителство, а часове след това печели и вота на доверие в парламента с минимална разлика - 153 на 145 гласа.