Папандреу подава оставка щом новият кабинет е готов
Папандреу подава оставка щом новият кабинет е готов / снимки: Reuters

Министър-председателят Георгиос Папандреу ще подаде оставка, след като новото правителство бъде сформирано, предаде CNN. Досега Папандреу отхвърляше исканията да се оттегли от поста и настояваше за бързото сформиране на правителство на консенсуса, за да се задвижи съдбоносният за страната спасителен план, съгласуван от ЕС.

В същото време и АФП съобщи, позовавайки се на правителствен източник, че гръцкото социалистическо правителство изключва премиерът Папандреу да подаде оставка преди политическите партии да са сключили споразумение за сформирането на нов коалиционен кабинет и за „назначаването на нов премиер”.

„Не може да има оставка без споразумение за правителство, тъй като това ще предизвика вакуум във властта; първо трябва да се постигне споразумение между партиите и назначаването на премиер”, посочи източникът, подчертавайки, че правителството иска такъв договор още днес.

Междувременно стана ясно, че Папандреу е предложил на опонента си от консервативната партия Антонис Самарас да се срещнат в присъствието на президента Каролос Папуляс, за да решат въпроса за създаването на коалиционно правителство, предаде АФП, позовавайки се на гръцката обществена телевизия „Нет".

Телевизията цитира източници от службата на Папандреу, според които премиерът е поканил опонента си на среща, на която домакин ще бъде президентът на страната и която може да предложи изход от задънената улица. Самарас настоява за оставката на Папандреу, преди да се включи в разговори за съставяне на коалиционно правителство. От своя страна премиерът не иска да подаде оставка, преди да е постигната договореност за новото правителство, като подчертава, че страната трябва да има свои представители на срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Самарас заяви, че задлъжнялата страна трябва да отправи „послание за стабилност” към останалата част от света, предаде АФП. Той направи изказването си в началото на съдбоносни разговори с гръцкия парламент, имащи за цел да направят пробив в политическия застой на страната. Срещата се провежда на фона на усилията на гръцките власти са формиране на правителство на единството.

Папандреу подава оставка щом новият кабинет е готов
netinfo


„Има нужда да изпратим силно послание за стабилност и увереност на външния свят, за вътрешна стабилност и нормалност”, заяви Самарас, който е лидер на „Нова демокрация”. „Всеки трябва да поеме отговорностите си”, добави той.

Повечето гърци се обявяват за формиране на гръцко правителство на националното единство, предава АФП, позовавайки се на проучвания на общественото мнение. 52% гърците се обявяват за единно правителство, което да изведе Гърция от дълговата криза. 36% същевременно подкрепят провеждането на предсрочни избори.

Проучване на левия вестник „Етнос” сочи по-малък процент от 45% в полза на правителство на единството, срещу 42% в полза на предсрочните избори.

Папандреу подава оставка щом новият кабинет е готов
netinfo

След гласуване на 5 ноември гръцкият премиер Георгиос Папандреу спечели вота на доверие в парламента и избегна предсрочните избори, за които настояваше опозицията. Подобен сценарии според експерти  щеше да торпилира европейския финансов спасителен план и да влоши допълнително икономическата криза в еврозоната.

Социалистическото правителство на Папандреу спечели вота на доверие, като всичките му 153 депутати в 300-членния парламент подкрепиха кабинета, но управлението му като премиер изглежда наближава края си, отбеляза тогава Ройтерс.

Новото гръцко коалиционно правителство трябва да одобри европейския спасителен финансов план и вероятно ще работи до края на февруари. Това заяви финансовият министър и вероятен премиер на новия кабинет Евангелос Венизелос. „Правителството на широка коалиционна основа, което предстои да бъде сформирано, трябва да върне международния авторитет на страната и да осигури бързото отпускане на 30 млрд. евро за рекапитализацията на гръцките банки”, заяви Венизелос пред парламента. Съставът на новия кабинет е предмет на обсъждания, но той трябва да се състои от политици, каза още той.

Папандреу подава оставка щом новият кабинет е готов
netinfo

Хронологията на събитията в Гърция:

Изненадващо в понеделник (31 октомври) гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че в началото на 2012 г. ще се организира референдум по спасителния план, който мъчно бе приет в Брюксел на 27 октомври, и че ще поиска вот на доверие в парламента. През нощта правителството на извънредно заседание одобрява единодушно организирането на референдума и решението на премиера да поиска вот на доверие.

В сряда Папандреу се срещна с ръководителите на Франция, Германия, ЕС и МВФ, в навечерието на срещата на върха на Г-20. Европейците настояха Атина да се произнесе за оставането си в еврозоната на референдума, който е изтеглен за началото на декември.

В четвъртък петима гръцки министри, сред които този на финансите Евангелос Венизелос, се обявиха против референдума, а редица видни дейци на управляващата партия ПАСОК поискаха да се сформира правителство на националното единство. На извънредно правителствено заседание Георгиос Папандреу отказа да подаде оставка.

Същия следобед лидерът на дясната опозиционна партия Нова демокрация Антонис Самарас предложи да се сформира временно преходно правителство, за да се ратифицира европейското споразумение за финансова помощ и да се произведат предсрочни парламентарни избори. Папандреу пък изрази готовност да оттегли проекта си за референдум. По-късно същия ден той призова и всички политически партии да сформират коалиционно правителство, за да се възстанови стабилността, а след това да се задвижи процедурата за предсрочни избори.

Броени часове преди рискования вот на доверие в парламента Венизелос обяви, че Гърция официално се отказва от намерението за референдум. Премиерът пък се ангажира още от събота да започне работа по сформирането на коалиционно правителство, а часове след това печели и вота на доверие в парламента с минимална разлика - 153 на 145 гласа.