Зимните курорти  на прицел на Инспекцията по труда
Зимните курорти на прицел на Инспекцията по труда / снимка: Дарик - Благоевград, архив
Зимните курорти на прицел на Инспекцията по труда
46866
Зимните курорти на прицел на Инспекцията по труда
  • Зимните курорти на прицел на Инспекцията по труда

С оглед настъпването на зимния сезон и наемането на работна ръка в зимните курорти , инспекторите по труда започват масирани проверки. По думите на Петър Попадиин за извършване на проверките, благоевградската инспекция ще потърси помощ и от колегите си от главната инспекция по труда. „В края на сезона нас ни убиват с жалби за неизплатени заплати. Март и април имахме невероятен бум на жалби и почти всички бяха от Банско“, заяви директорът на „Инспекция по труда“-Благоевград Попадиин.

В момента процента на безработицата в Банско възлиза на 8,66%. По повод разкриването на работни места в началото на туристически сезон в зимните курорти директорът на Регионалната дирекция по труда в Благоевград Станислава Поповска обясни, че не очакват значителна промяна в статистиката за безработицата. „Очакваме октомври, ноември и декември задържане нивото на безработицата и евентуално леко намаляване .  Действително в зимния сезон, в Банско се откриват много работни места, но това са част от работещите лятото по Черноморието, които после се местят в зимните курорти.“, коментира Станислава Поповска.

В Бюрото по труда в Разлог вече са обявени свободни работни места в сферата на туризма. На 15 октомври ще се проведе и специализирана трудова борса, която ще се състои от 11 часа в читалището на Разлог. „Вече имаме предварителни заявки от страна на работодатели, около 10 са потвърдили участие“, информира директорът на Регионалната дирекция по труда в Благоевград.

Станислава Поповска и Петър Попадиин чуйте в звуковия файл.