Деца ще готвят ромски рецепти
Деца ще готвят ромски рецепти / Маргарита Петрова

ОУ „Христаки Павлович" в Дупница ще работи по проект „Лачшо хабе". Децата ще имат възможност да се запознаят с кулинарното наследство на ромската общност в Дупница, което ще помогне за съхраняване на културната им идентичност - обясни директорът на училището Антоанета Николова.

В превод „Лачшо хабе" означава прекрасно ястие. Така от училище „Христаки Павлович" са избрали да нарекат проекта, чието изпълнение стартира.

Теоретичните занимания вече текът, а след като бъде обособена кухнята, ще започнат и същинските практически занимания. Една от задачите на целия колектив е с помощта на родители и роднини са да бъдат събрани автентични рецепти от ромската кухня.

По време на целия проект ще се залага на активното учстие на родителите и близките на учениците, като целта е те да бъдат съпричастни към учебния процес, да повишат мотивацията си за това децата им да получат образование обясни директорът Антоанета Николова.

Кулинарни изложби ще бъдат организирани за едни от най-почитаните ромски празници Банго Василий и Гергьовден. Клуба по кулинарство ще приключи занятията си с вкусна изложба.

Проектът е на стойност 11 973 лв, като 4 100 лв. са за ремонт и обособяване на готварски кът в училището, какъвто до момента не е съществувал. Ще бъде издадена и готварска брошура с най-добрите рецепти. За малките готвачи ще бъде организирана екскурзия до столичен ресторант, където те ще имат възможност да се срещнат с главният му готвач и неговия екип и да научат нещо повече за тази професия.