Как ще изразят недоволството си военните?
Как ще изразят недоволството си военните? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Как ще изразят недоволството си военните?
46939
Как ще изразят недоволството си военните?
  • Как ще изразят недоволството си военните?

Остра реакция и десетки коментари на военнослужещи в социалните мрежи и форумите породи последното решение на военния министър Аню Ангелов, с което той отменени обещаните от него самия бонуси за армията. Те бяха декларирани от Ангелов преди изборите - на 1 септември, а на 28 октомври министърът издаде и заповед на всички военни ръководители да изготвят списъци кои да получат допълнителни възнаграждения от около 350 лв. Общо 22 милиона лева са спестени от фонд „Работна заплата" в министерството, но вместо на военнослужещите ще бъдат дадени за новите хеликоптери "Пантер".

Заради броженията в армията от Легия "Раковски" обмислят варианти да изразят недоволството си. По закон военните нямат право да протестират в прекия смисъл, но досега са изразявали недоволството си неколкократно. През зимата на 1997 г. група офицери от Военна академия „Георги Раковски" протестират, пушейки в градинката пред президентството. Председателят на Легия "Раковски" майор Иван Милов уточни пред Дарик, че на този етап нямат намерение за протест докато не разберат какво се случва. „Пушенето не стои на дневен ред", каза той:

Според Вас нормална практика ли е преди изборите да бъдат обещани някакви пари, пък сега да се откаже, че те ще бъдат дадени на друго място?

Ако се разглеждат нещата по този начин, при положение, че са обещани пари и след това се дават за друго, не е нормална практика. Но тук въпросът е по-скоро какви са ангажиментите и задълженията на Министерството на отбраната (МО) относно изплащането на хеликоптерите и дали тези неща не са били ясни в по-ранен етап. А не сега в крайния етап, когато се е взело решение тези средства да бъдат раздадени на съответните военнослужещи за добра служба, в последващ момент да се види, че МО има задължения по изплащане на хеликоптерите и да се пренасочат средства, които е успяло ведомството през тази година да спести. Това е странното - не се е било разчело в държавния бюджет за 2012 г. тези средства да бъдат заделени за държавния бюджет. Хеликоптерите не са собственост на когото и да било, а на държавата Република България и тя е тази, която трябва да ги плати. Въпросът е не се ли е знаело предварително, че ще се заплащат тези милиони. Министър-председателят каза още в неделя вечер, ако не се лъжа, по време на изборите, че става въпрос за 82 милиона, които трябва да се изплатят следващата година, министър Дянков каза нещо подобно. В един момент Дянков казва, че МО само трябва да се оправя с тези неща. Това е странното - действията на министъра да се обещае нещо. Може би тогава му е дошло времето. Не мога да го коментирам, не знам нещата в подробности, но за нас е меко казано неприемливо по този начин да се подхожда към българските военнослужещи.

Бихте ли се почувствал излъган в тази ситуация?

Доста хора се чувстваме по този начин. Лошото е, че на този етап аз не съм запознат с със заповедта. Не знам какви са доводите, написани в нея. Те основно може би са насочени към необходимостта средствата да се пренасочат за хеликоптерите. Не само аз, доста хора биха се почувствали излъгани. Казва се едно, след това се променя. Надявам се тази практика да се прекрати в най-скоро време. За мен да се прехвърля отговорността за тези самолети пряко на Министерство на отбраната и оттук върху гърбовете на всички военнослужещи не е коректно от страната на финансовото министерство. Излиза, че ние военнослужещите си плащаме вертолетите, които ще работят за Република България. Ние ги плащаме от джобовете. Вместо да получат компенсаторни суми за това, че са служили при много тежки условия, ние покриваме задължения, които суми трябва да бъдат покрити от държавния бюджет. Представете си всеки военнослужещ да има задължение да си купува автомат. Идвам да работя и ми трябват средства, за да работя. При нас тези средства са много скъпи, но щом искаме да имаме национална сигурност всеки в тази държава, не само военните, трябва е готов да заплати цената за това.

Синдикатите в МВР обмислят протестни действия. Вие бихте ли протестирали? Миналата седмица отново се заговори да бъдат орязани някои от социалните ви придобивки.

Аз бих искал да променя малко въпроса. Тук не говорим за социални придобивки, а за социални права, които имат военнослужещите и които ги има в 99% от всички държави, където има армия. Подготвяме в момента да кажем нашето мнение за това какво, как, къде и по какъв начин смятаме да изразим нашето мнение пред обществото.

Освен изказано мнение, ще има ли и някакви действия?

Това го обмисляме на национален съвет, поставени са тези въпроси.

Бихте ли пушили протестно?

Пушенето е един от начините, по който сме изразявали своя протест преди доста години. Не казвам, че не е актуално и в момента, но българският военнослужещ е достатъчно креативен, за да измисли нещо различно от пушенето. В Европейския съюз по отношение на пушенето има доста рестрикции, но и това е вариант.