Ще помагат на кооперирането между български и румънски фирми
Ще помагат на кооперирането между български и румънски фирми / Дарик Добрич

Два центъра за икономическо коопериране започват работа в Добрич и Констанца. Те са създадени по трансграничен проект на стойност 815 253 евро, от които 105 000 са финансиране от правителствата на България и Румъния, 18 000 са собствен принос на изпълнителите - Търговско-промишлените палати в двата града, останалото е от Европейския фонд за развитие. Усвоени са 87% от договореното, проектът продължи 18 месеца.

Ще помагат на кооперирането между български и румънски фирми
netinfo
Центровете, които се намират в двете палати, ще оказват помощ на предприемачи, поясни по време на откриването на офиса в Добрич ръководителят на проекта и секретар на ТПП в града Герман Германов. Там ще бъде обменяна непрекъснато информация за законодателни промени в двете държави, за панаири и изложения, ще се подпомагат преговори и срещи между фирми. На година ще се организират минимум две общи събития. Вече се създава смесена българо-румънска компания, която уточнява предмета на дейност и изготвя документите си, съобщи Татяна Гичева от палатата в Добрич.

По проекта е проведено и обучение в предприемачество на 21 безработни млади хора, от които 12 жени, информира още Германов. 18 от тях са българи и 3-ма румънци, тъй като 9-месечния курс се е водел в Добрич. Те са имали практически изпит и да създали своя фирма. Пет от тях вече са намерили работа, като двама - в централата на АйБиЕм в Чехия.

40 български и 40 румънски фирми са взели участие в четири панаира - екоизложение в София, за облекло и обувки в Констанца, "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич и техническия панаир в Пловдив. Участието им е било осигурено по проекта. 50 от тях са провели срещи за коопериране.

В Добрич и Констанца са създадени и два консорциума, които ще проучват нуждата от нови услуги в двете области и ще работят ежедневно с бизнеса, като ще дават консултации и на място. По проекта са изработени електронен каталог на всички фирми, участвали в изложенията, уебстраница - и двете на български, румънски и английски език, както и документален филм.

Според изп.директор на Търговската палата в Констанца Йон Джуганару, след 20 години трансгранично сътрудничество в Добруджа са създадени 3 клъстера в секторите земеделие, туризъм и нови технологии. И от двете институции се обединяват в мнението, че най-важното в дейността им е представянето на регион Добруджа като единна дестинация, и постепенното отпадане на границата между държавите.

Ще помагат на кооперирането между български и румънски фирми
netinfo