Иван Илиев с бронзово отличие на Световното по самбо
Иван Илиев с бронзово отличие на Световното по самбо / netinfo

 Състезателят на СК „Ставен" Сливен и национален състезател по джудо и самбо Иван Илиев завоюва бронзов медал на Световното по самбо във Вилнюс /Литва/. Илиев се състезава в категория +100 кг бойно самбо.

 „Състезанието не протече добре за мен, имах тежък жребий. Първата среща загубих с туш на ръката от руснак. И това се отрази на класирането ми", заяви Иван Илиев. Втората среща Илиев печели срещу представителят на домакините с чиста победа. В срещата за бронзов медал българският състезател играе с украинец. До последно резултатът бе равностоен, но в края на двубоя Илиев надделя в двубоя и печели отличието с 8:4 точки.

„Това световно първенство бих казал, че е едно от най-силните състезания за последните  10 години. И мисля, че занапред ще става все по трудно, защото участват все подготвени и силни състезатели", коментира още Илиев.

България завърши с общо 11 медала - 4 златни, 1 сребърен и 6 бронзови от 35-то световното първенство по спортно и бойно самбо във Вилнюс (Литва).

 В отборното класира по бойно самбо България се класира на второ място след Русия. В световния шампионат участваха над 450 състезатели от 65 страни.