Ротарианци дариха медицинска апаратура на белоградчишката болница
Ротарианци дариха медицинска апаратура на белоградчишката болница / Снимки: Община Белоградчик

Ротариански клубове от България и чужбина дариха мобилен мамограф и автомобил "Ситроен" на болницата в Белоградчик. При предишното си идване преди година и половина те декларираха, че проектът ще бъде реализиран до края на 2011 година. Ротариански клубове от България, Франция, Италия и Испания и международен комитет Франция - България, събраха необходимата сума в размер на 100 хил. долара и дариха за нуждите на  МБАЛ „Белоградчик"ЕООД мобилен мамограф и автомобил „Ситроен".

 

Ротарианци дариха медицинска апаратура на белоградчишката болница
netinfo

На церемонията по връчването на изключително ценната придобивка присъстваха  областният управител на Видин Пламен Стефанов, кметът на община Белоградчик Борис Николов, управителят на болницата Петя Попова, директорите на РЗОК  и РЗИ - Видин , д-р Владимир Вълчев и д-р Венцислав Владински, Жаки Катала - президент на френската секция на българо-френския Ротари клуб, д-р Николай Болтаджиев - член на българо-френския Ротари клуб и собственик на частна болница „Света Богородица",  Христо Михайловски - президент на Ротари клуб -София и членове на борда на клуба, д-р Стойчо Кацаров и Теодора Захариева - ръководители на Центъра за защита правата в здравеопазването, Николай Александров - президент на Ротари клуб Видин и активисти на клуба и представители на ръководството на здравното заведение.

Стана известно, че уникалната апаратура е  произведена само преди три месеца и при преглед няма да има никакво облъчване. Тя ще служи за диагностициране, профилактика и превенция при заболявания от рак на млечната жлеза на гърдата.

 

Ротарианци дариха медицинска апаратура на белоградчишката болница
netinfo

 Доктор Попова, на която бяха  връчени ключовете от автомобила, бе дълбоко развълнувана и щастлива от новата придобивка, благодари на дарителите, като сподели, че за болницата тя е много важна, тъй като в района има ограничен достъп на хората до здравеопазване.

Думи на благодарност изказа и кметът Борис Николов и сподели, че е удовлетворен от реализирането на това благородно начинание на ротарианското движение. За този регион апаратурата е много необходима, тъй като и поради по-лошото качество на живот, регионът е на едно от първите места в страната по заболяване на рак на гърдата.

Той сподели, че напоследък болницата в голяма степен оцелява и поради помощта на дарителите от посолството на Испания  - 800 хил. лв. за ремонти и  1,5 млн. лв за закупуване на апаратура, дарения са постъпили и от граждани на Русия. Той благодари на дарителите и от името на нежната половина от гражданите на общината, които ще се ползват от апаратурата.

На срещата в малката конферентна зала в туристически комплекс „Скалите" основно се дискутираше въпросът за по-бързата регистрация и пускането в действие на модерната апаратура.