Първи турнир по шах за незрящи организира Лайънс клуб- В. Търново
Първи турнир по шах за незрящи организира Лайънс клуб- В. Търново / Дарик нюз

Първи турнир по шах за незрящи организира Лайънс клуб- В. Търново. Надпреварата се проведе в Горна Оряховица с подкрепата на Общината. Победител стана отборът на „Бялата лястовица” от Габрово с 6 точки.

Само с една по- назад останаха шахматистите на „Успех” (Дряново), почетното трето място бе за горнооряховския „Раховец- 2011”. Макар и приключили само с 1 т., всъщност домакините определиха крайното класиране, обясни съдията и международен майстор по шах Светла Йорданова.

“Едно демократично общество се познава по отношението му към хората в неравностойно положение. Тези, които уж сме без дефекти, само можем да се възхищаваме на силата ви”, каза при награждаването на победителите председателят на търновския „Лайънс клуб” Димитър Николов.

За турнира в Г. Оряховица пристигна ръководителят на Зона „Янтра” Любомир Шербетов. Надпреварата бе уважена още от ресорния заместник-кмет Йорданка Кушева, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, както и от председателя на постоянната общинска комисия „Образование, наука, култура, религия и спорт” Владимир Събев. Организаторите от „Лайънс клуб” имат амбицията надпреварата да стане традиционна. Друга инициатива, която обмислят те е напролет да бъде проведен и турнир по табла за незрящи.