Парад на добрината в с. Дълбоки
Парад на добрината в с. Дълбоки / netinfo

Учениците от основното училище в с. Дълбоки ще преминат по главната улица на селото със саморъчно изработени запалени фенери. Парадът на добрината започва в 18.30 часа.

Събитието е по инициатива на Марина Майер - германска доброволка в Центъра за европейски инициативи, която работи с местните младежи от началото на учебната година. Шествието ще наподобява германската традиция за прослава на свети Мартин, който споделял цялото си имущество с бедните и нуждаещите се.

„Нашите ученици са от ромски произход и проблемите са като навсякъде - слаб интерес към учебния процес, ранно отпадане от училище, криминални прояви. Откакто доброволците на ЦЕИ работят при нас, в занималнята почти не остават свободни места. Децата винаги ги очакват с нетърпение, учат с тях английски език, подвързват книги, четат и рисуват", сподели Ваня Куртева, учител в местното училище.

Младежите в Дълбоки от две седмици разучават традиционна немска песен, преведена на български език, която ще пеят на парада. Част от празника ще бъдат и традиционните сладки, изпечени от доброволките за всички участници в шествието.

Инициативата се организира в рамките на проекта „Кой е по-силен?", чиято основна цел е превенция на агресията в училище. По проекта работят доброволци от Германия, Естония, Гърция и Украйна, а финансирането е от Европейската доброволческа служба. Проектът ще се изпълнява до 31 август 2012 г. и е отворен за нови партньорства. Към момента дейностите се изпълняват с участието на деца и младежи от ГПЧЕ „Ромен Ролан", 12-то СОУ, ЦДГ №17, основните училища в селата Дълбоки и Хрищени.