Изключиха Димитър Стоянов от „Атака”
Изключиха Димитър Стоянов от „Атака” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Димитър Стоянов е освободен от поста зам.-председател на „Атака” и изключен от партията - за това е информирал Волен Сидеров актива на проведения днес разширен сбор. По този начин евродепутатът няма да може да участва в насрочения за 21 декември национален сбор на „Атака”.

В началото на седмицата Димитър Стоянов е поискал оставката на Волен Сидеров, аргументирайки се с лошите резултати на националистите на последните избори. В последвалите коментари се промъкнаха и твърденията, че част от проблема са влошените лични отношения между Волен и Капка Сидерови (Капка Сидерова е майка на Димитър Стоянов). Днес стана ясно, че двамата наистина са разделени.

„Проблемът с моята оставка се решава на националния сбор на партията”, коментира вчера Сидеров създалата се ситуация, отказвайки да отговори на въпроси, свързани с личния му живот, а атаката от страна на доведения му син обясни със задкулисните опити от страна на ГЕРБ за разрушаване на партията под натиска на САЩ.

Малко по-рано през деня партия „Атака” излезе и с декларация покрай разгорелия скандал. Областните и общинските координатори на „Атака”, както и депутатите от парламентарната групата смятат, че всякакви намеци за оставка на лидера на партията Волен Сидеров са част от заговора да се унищожи идеята на патриотизма у нас. Това се казва в документа, приет след разширен Съвещателен сбор на партията. (Прочетете оригиналния текст на декларацията ТУК.)

Според участвалите в сбора изминалите президентски и местни избори са били „най-фалшифицираните в новата история на България”. Според „Атака” около 10 на сто от вота за Волен Сидеров е бил заличен чрез „директни фалшификации на всички нива”. Това от партията определят като безкомпромисна война. Затова в предстоящия период до следващите избори е нужна пълна мобилизация на силите, се посочва в документа.

На 17 ноември се появи информация, че по време на редовното заседание на парламентарната група на „Атака” евродепутатът от партията Димитър Стоянов e поискал оставката на Волен Сидеров. Според Стоянов, който е доведен син на Сидеров, лидерът на „Атака” трябвало да поеме отговорност за катастрофалните резултати на партията на президентските и местни избори.

Ден по-късно самият Стоянов потвърди официално, че иска оставката на Сидеров. „Мотивите ми произхождат от трагичните резултати, които получи „Атака” на президентските и местните избори”, обясни Стоянов и посочи, че е нормална европейска практика в такива случаи председателят на партията да подаде оставка. Той припомни, че през 2009 г., когато БСП е загубила изборите, макар и не така „катастрофално”, самият Сидеров е заявил, че Сергей Станишев трябва да подаде оставка.

Волен Сидеров не се забави с коментар по темата и заяви, че премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се опитват да разрушат „Атака”. Сидеров подчерта, че решение за оттегляне от председателското място ще има на национален сбор на политическата формация.