Жертвите на пътя у нас са повече от загиналите военни в Афганистан
Жертвите на пътя у нас са повече от загиналите военни в Афганистан / Sofia Photo Agency, архив
Близо 600 жертви е взела войната по пътищата от началото на годината
47243
Близо 600 жертви е взела войната по пътищата от началото на годината
  • Близо 600 жертви е взела войната по пътищата от началото на годината

581 са жертвите по пътищата у нас от началото на годината, съобщиха от Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Загиналите са със 100 по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

На 20 ноември в цялата страна почитаме Световния ден в памет на жертвите на пътнотранспортни злополуки. В столицата, пред часовника на Военномедицинска академия, отброяващ инцидентите на пътя, бяха запалени свещи.

Вече шеста година всяка трета неделя на ноември отбелязваме деня в памет на загиналите по пътищата, обясни председателят на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров: "Почти няма българско семейство, в което да няма пострадал от катастрофа. За последните десет години са загинали около 10 000 души или е изчезнал един град с размерите на Троян".

581 души са жертвите на войната по пътищата от 1 януари тази година, обясни Тодоров. По думите му за същия период загиналите военни в Афганистан са 469.

"Сами виждате, че в нашата страна, където не се води война, загиват повече хора, отколкото военнослужещи загиват там, където се пролива кръв. Затова, съвместно със Съюза на българските автомобилисти, Българския Червен кръст, Военномедицинска академия призоваваме тази вечер в 19,30 часа всеки да запали по една свещ, да я постави на прозореца - да може да си припомним за тези наши близки, които без време си отидоха, да им кажем, че сме с тях и да бъдем по-разумни, по-толерантни и по-внимателни на пътя", каза още Владимир Тодоров.

През 2012 година в памет на жертвите по пътищата в столицата ще бъде изграден мемориал, обясни още Тодоров.