Родители искат доживотен затвор за пияни шофьори убийци
Родители искат доживотен затвор за пияни шофьори убийци / DarikNews.bg, архив

В Световния ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия в няколко града в страната се проведоха шествия в памет на загиналите при катастрофи.

Близо 20 000 души от страната и чужбина са подкрепили националната подписка под надслов „Да предпазим децата от убийците на пътя!", стартирала на 23 август, съобщи Катя Трифонова. Майката на убития при катастрофата в Симеоновград на Великден Трифон Трифонов се включи в бдение пред паметника на Майка България във В. Търново в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия, организирано от Гражданско сдружение "СИЛА".

Инициативният комитет на родителите на убитите и пострадали деца при катастрофата в Симеоновград ще внесе подписката, подкрепена и от много българи в чужбина, в Народното събрание на 23 ноември, каза Катя Трифонова. В нея те настояват за по-строги наказания за шофьорите, употребили алкохол и наркотици. Целта е престъпленията на пътя, предизвикани от пияни или дрогирани водачи, да се преквалифицират от непредумишлени в умишлени и да се наказват с доживотни присъди.

Делото за жертвите от катастрофата в Симеоновград по информация на Катя Трифонова трябва да започне на 7 декември. В случай, че присъдата не удовлетвори родителите на жертвите, те ще сезират Страсбург.

Десетки бургазлии се включиха в шествие в памет на загиналите при автомобилни катастрофи. Ефективни присъди за убийците на пътя и промени в Наказателния кодекс за по-сериозни наказания при предизвикване на катастрофа поискаха бургазлии.

Те тръгнаха от сградата на бургаския съд и преминаха по една от главните улици. Преди това бяха поставени свещи и цветя и беше запазено едноминутно мълчание в памет на загиналите. Организатор на проявата е фондация „Безопасни улици от Валя", която беше създадена това лято след като на пешеходна пътека беше блъсната и убита 12-годишната Валентина.

„Искам да кажа на всички, че пътища има много! Трябва да тръгнем по най-правилния и да определим точната скорост, с която да се движим, за да няма загинали. Искаме промяна в законите - да няма възможност за извънсъдебно споразумение и да се увеличат присъдите за виновните за катастрофи. Не е нормално да убиеш човек и да се прибереш в ъщи!", каза майката на Валя.