Деца рисуват коледни картички за най-бедните семейства в Шумен
Деца рисуват коледни картички за най-бедните семейства в Шумен / DarikNews.bg

Няколко благотворителни инициативи стартира сдружение „Подай ръка Шумен" - съобщи председателят на Управителния съвет Олга Костова. Две от тях са свързани с наближаването на Коледа. Първата е свързана с рисуване на коледни картички от деца. Те ще бъдат продадени по време на коледен базар, който ще стартира на 5 декември, когато сдружението ще отпразнува четвъртия си рожден ден. Със събраните пари ще бъдат подпомогнати семейства в неравностойно положение. Преди две години, по време на първата подобна инициатива, сдружението успя да събере над 1000 лв. Картичките ще бъдат рисувани от деца от детските градини и най-малките ученици. Всички желаещи да подарят допълнително картички могат да го направят като се свържат с г-жа Костова на тел. 0899/ 344 499.

Втората благотворителна инициатива е под наслова "Писмо до Дядо Коледа", тя ще се проведе също за втори път. Предстои деца от дом "Детелина" да напишат в писмо какъв подарък искат за Коледа. Преди празника с помощта на бизнесмени ще бъдат купени подаръците, посочени в писмата, след което ще бъдат занесени в дома. В инициативата могат да се включат всички желаещи да купят подарък на децата от дома, писмата ще бъдат поставени като коледна украса на елха в произволно избран магазин за детски играчки, където искащите да купят подарък ще могат да прочетат писмата, след което да оставят и подаръка си. Мястото, където ще бъде поставени елхата с коледните писма, ще бъде допълнително оповестено.

Третата инициатива - „Добри дела" - ще бъде дългосрочна и ще продължи и след коледните празници. Тя ще има за цел да подпомогне семейства, нуждаещи се от основни неща - дрехи, мебели, завивки, лекарства и др. За да стигнат даренията до хора, които наистина се нуждаят от тях, от сдружението плануват да потърсят информация от директори на училища, социални заведения, пенсионерски клубове, които да посочат крайно нуждаещите се от помощ. Няма да бъдат дарявани пари, а онова от което хората имат нужда - обясни Олга Костова. Всеки желаещ да дари нещо, от което вече не се нуждае - телевизор, компютър, дрехи, да купи лекарства или да помогне по друг начин, може да се включи в кампанията на сдружението - подчерта още тя.

Дамите от сдружението ще организират традиционна коледна трапеза за две бедни семейства в Шумен. За празничната вечеря те ще купят продукти за едно семейство пенсионери и едно, което е многодетно.