Единственият конкурс за млади тромпетисти се провежда в Стара Загора
Единственият конкурс за млади тромпетисти се провежда в Стара Загора / DarikNews, Невена Божкилова

Единственият по рода си в страната Национален конкурс за млади тромпетисти беше открит днес в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Музикалната надпревара се организира за шести път и набира все по-широка популярност сред начинаещите изпълнители. Тази година ще участват общо 37 изпълнители като 19 от тях са от чужбина. Четири от децата са от Стара Загора.

Организаторите са се постарали да бъде обхваната широка възрастова група от младежи. Затова участниците са от 14 до 22 години и са разделени в четири групи. Те ще се представят на два тура, разясни художественият директор на състезанието Пенчо Пенчев. Разчупва се традиционното схващане, че тромпетът е мъжки инструмент. В настоящето издание има и пет момичета, разясняват оргнизаторите.

На 22 ноември от 10:00 и от 14:00 часа ще се проведат прослушванията на първа и втора група. Следващият ден - 23 ноември, ще се представят децата от трета и четвърта група и на 24 ноември от 10:00 часа ще се провеждат последните конкурсни участия за състезанието.

В България това е единственият конкурс за отделен инструмент. Останалите подобни мероприятия са за изпълнения на групи от музикални инструменти, а не на един отделен, обясни председателят на журито проф. доц. Ангел Mакедонски.

Другата част от специалистите, които ще оценяват младите таланти са от чужбина. Специално от Азърбайджан, за да бъде част от журито, е дошъл Азизов Рафик Наджарович. Останалите двама представители от журито също са професори. Това са проф. Серджиу Кастеа от Румъния и проф. Васо Ристов от Македония. Те дадоха висока оценка за нивото на организация и оцениха усилията на организаторите.

Община Стара Загора осигурява наградния фонд на конкурса и е основен съорганизатор.