„Бит и култура на старите българи” – тема на национално състезание
„Бит и култура на старите българи” – тема на национално състезание / РИО на МОМН - Търговище

60 ученици от цялата страна се включиха в приключилото национално състезание по природни науки, което се проведе в Търговище. Темата на четвъртото по ред национално състезание бе „Бит и култура на старите българи", съобщи началникът на РИО на МОН в града Невена Захариева.

Участниците бяха оценявани от национална комисия, с председател доц. Стефан Манев от ЮЗУ „Н. Рилски" - Благоевград. Организатори на състезанието бяха МОМН, РИО-Търговище, а домакин - Второ СОУ „проф. Никола Маринов".

Състезанието се проведе в продължение на два дни. Надпреварата бе отборна, като във всеки тим имаше представител на града-домакин. Учениците решаваха и публично представяха задачи, които проверяват усвояване на ключови компетентности в областите физика, химия и биология. Търговищка област бе представена от ученици от Търговище, Попово и Омуртаг.

В унисон с темата на състезанието, РИО на МОН - Търговище организира за участниците екскурзия до Велики Преслав, по време на която състезателите посетиха археологическия музей и археологическия резерват в старата столица.

По време на състезанието, всеки отбор бе именуван със старобългарско име, разкодирането на което от азбуката „глаголица" беше предмет на първата поставена на състезателите задача. В крайна сметка, в отборите, заели първите три места и завоювали медали, имаше търговищко участие.