Починалата родилка е била размотавана, каза здравният министър
Починалата родилка е била размотавана, каза здравният министър / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Случаят в „Шейново” ще бъде изяснен, гарантира здравният министър
47344
Случаят в „Шейново” ще бъде изяснен, гарантира здравният министър
  • Случаят в „Шейново” ще бъде изяснен, гарантира здравният министър

Здравният министър д-р Стефан Константинов предлага десетократно увеличение на глобата при лекарска грешка, причинила смърт. Повод за това предложение са последните случаи, при които родилки починаха след недоглеждане от страна на лекарските екипи.

Министър Константинов не се ангажира с това, дали трябва да отпадне таксата за избор на екип при раждане.

Във връзка със смъртта на 35-годишната Надежда Узунова в болница „Шейново" здравният министър обясни, че са установени пропуски в работата на лекарите, но все още се изяснява причината за смъртта на родилката: „Проверката е започнала само няколко часа след смъртта на родилката. Това, което към момента се знае, е, че явно има пропуски. Прави са роднините, които казват, че жената е размотавана. Тя е ходила неколкократно и вместо да бъде хоспитализирана, е отпращана вкъщи. Това е пропуск на лечебното заведение. Аутопсията е извършена. Трябват допълнителни изследвания, за да се каже точно каква е смъртта. За това ще е нужна около седмица. Всички документи, обяснения, записи и изследвания обаче са взети, включително и на видеокамерите, които са документирали кога е била и какво се е случвало. Мога да ви гарантирам, че случаят ще бъде изяснен и ще получите пълна информация по него".

Родилката почина в "Шейново" в понеделник (21 ноември) рано сутринта, а детето беше транспортирано в клиниката по неонатологоия. Днес бебето също почина, въпреки опитите да бъде спасен живота му.