11-ти Национален турнир „Джон Атанасов ще се проведе в Шумен
11-ти Национален турнир „Джон Атанасов ще се проведе в Шумен / Дарлик-Шумен

За единадесети пореден път в град Шумен от 25 до 27 ноември ще се проведе Националният турнир по информатика „Джон Атанасов". Организатори са Регионалният инспекторат по образование в Шумен и Природо-математическа гимназия „Нанчо Попович".

Според регламента в състезанието участват ученици от IV до XII клас, които се състезават в пет групи: група А (XI - XII клас), група B (IХ - Х клас), група C (V - VII клас), група D (VI клас) и E (IV - V клас).

Официалното откриване на турнира ще се състои на 25 ноември  от 18:00 часа в зала „Форум" на хотел „Шумен". На следващия ден от 9:00 часа ще се състезават над 200 ученици от областите - София, Варна, Бургас, Монтана, Пловдив, Ямбол, Плевен, Габрово, Благоевград, Разград, Русе, Стара Загора, Хасково, Търговище и Шумен.

Състезанията ще се проведат в сградите на ПМГ „Нанчо Попович", III ОУ „Димитър Благоев", СОУ „Йоан Екзарх Български" и СОУ „Сава Доброплодни". Обявяването на резултатите и закриването на състезанието ще се състои на 27 ноември от 09:00  часа в зала „Форум" на хотел „Шумен". 

 Председател на журито на Националния турнир по информатика „Джон Атанасов" ще е  гл. ас. Емил Келеведжиев  от  Института по математика и информатика на БАН, а членове на журито ще са  проф. дмн  Стоян Капралов от Технически университет. Габрово, доц. д-р  Каталина Григорова от  Русенски университет „Ангел Кънчев", гл. ас. д-р Пламенка Христова  от Русенски университет „Ангел Кънчев", гл. ас. д-р Младен Манев  от Технически университет в. Габрово, Павлин  Пеев   - учител в ПМГ „Гео Милев" Стара Загора, Зорница Дженкова   - учител в VI ОУ „Иван Вазов" в  и  Габрово Антон Шиков от  фирма „Семба" в  Ямбол.

 Паралелно с Националния турнир по информатика в град Шумен за трета поредна година ще се проведе и международното състезание по информатика с регламент, идентичен с този на международната олимпиада по информатика. Участие в това състезание са заявили отбори от България, Румъния, Молдова, Хърватска, Грузия, Република Татарстан.