Деца в риск правят театър
Деца в риск правят театър / dariknews.bg/архив

„Планетата Х" е театралната постановка, която ще представят участници в „Лятната програма" на Центърът за социална рехабилитация и интеграция на деца от рискови групи (ЦСРИДРГ). Премиерата е днес от 16.00 часа в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

Една от целите на театралната инициатива е децата актьори да развият себеутвърждаващо се поведение, да изградят доверие и лична отговорност, както и да обогатят знанията си за театралното изкуство.

Идеята на „Лятната програма" на ЦСРИДРГ е да се намали броят на извършваните противообществени прояви от малолетни и непълнолетни на територията на Община Пловдив. Целевата група са деца с асоциално поведение.

В рамките на четири месеца от юли до октомври 12 деца на възраст от 9 до 15 г. участвали усилено в подготовката на театралната постановка като съавтори и сценографи. В хода на репетициите са проведени дискусии, свързани с общуването - колко е важно да слушаме и чуваме хората около нас, да бъдем толерантни и отговорни спрямо собственото си поведение. Успоредно с децата, за представянето на театралната постановка репетираха и доброволци от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив.

Инициативата е съвместна на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца от рискови групи и Фондация „Фонд за превенция на престъпността - ИГА".
На премиерата ще присъстват представители на община Пловдив, институции и неправителствени организации, свързани с детската грижа.