Добрички артисти – с първо място на международен фото конкурс
Добрички артисти – с първо място на международен фото конкурс / личен архив

Група момчета от Добрич - известни като "Толбухин отряд", бяха отличени в международен конкурс за Light рainting /фотография на рисунки със светлина/. Снимката им е получила най-голямо одобрение в гласуване по интернет и след това - от тричленно жури от специалисти в октомврийското издание на ежемесечен конкурс, организиран от най-големия сайт за light рainting. Конкурсите в него се провеждат по предварително зададена тема, чрез гласуването на потребителите се отсяват 3 от фотосите и след това е на ход журито да избере победителя.

Трима от артистите от добричкия екип - 30-годишните Георги Касабов - Додо и Станимир Илиев, и 24-годишният Павел Георгиев са участвали в изработката на снимката и сега ще имат право на единия от гласовете в журито на конкурса този месец.

"Толбухин отряд" съществува отдавна, като първата активност на групата са графитите, но неуспешно, според тях, макар и досега да могат да се видят образци по зала "Добротица" и Кукления театър. Казват, че е сложно реализирането на рисунките по стени заради преследването, глобите и постоянните разправии с власти. Преди 2 години те се запалват по рисуването със светлина - на един Джулай морнинг, когато пробват няколко ефекта с фенерчета и фотоапарат. След това изчитат много информация в интернет и сега казват, че са "сила в България", като има още няколко артисти, които се занимават толкова сериозно с light рainting.

Додо и Станимир не работят в момента, Додо мечтае да учи фотография, но в чужбина, защото смята, че в България е скъпо и без покритие. Той посещава и курс по арт мениджмънт. Павел учи геодезия в Шумен. И тримата искат в Добрич да има повече хора и смятат, че градът загива. Въпреки това не се виждат другаде, казват, че у дома се чувстват най-добре.

Снимката-победител - летящата медуза или извънземното, според авторите е изпълнена с уникална техника. Касабов допълни, че рисуването със светлина не е ново изкуство и през 2012-а навършва 100 години, като още Пикасо е имал свои творби в този жанр.

Добрички артисти  с първо място на международен фото конкурс
netinfo