Наградиха победителите в  Mеждународния фестивал за планинарски филм в Банско
Наградиха победителите в Mеждународния фестивал за планинарски филм в Банско / снимка: Община Банско

С връчване на награди приключи XI издание на Международния фестивал за планинарски филм Банско 2011. На специална церемония бяха излъчени победителите в три основни категории – филми, литературно есе и детска рисунка.
Тази година жури с председател историка д-р Боян Биолчев имаше нелеката задача да изгледа над 100 филма от конкурсната програма и да излъчи победителите в Банско филмфест 2011, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Голямата награда (Гран При) бе присъдена за филма “Първият на Еверест”, Австрия, 2010, Гералд Салмина, специална награда на журито бе отсъдена за филма “По стъпките на Чингиз Хан”, награда за български филм получи “Сънувам старци”, България, 2010, Адела Пеева, за цялостна реализация при екстремни условия – “Тру дьо фер – Желязната дупка”, Словакия, 2011, Павол Барабаш, награда на Съюза на туристическия бизнес в Банско за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания - за  “Пророкът”, Великобритания, 2010, Аластър Лий, награда за български филм, учредена от наследниците на Герасим Величков  - “Смъртоносна пудра”, България, 2010, Георги Михайлов и награда на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинските народи - “Мбамбу и Лунните планини”, Сърбия, 2010, Луциян и Наташа Мунтян.

Авторите на отличените филми получиха дървени пластики изработени от Иван Вичанин, както и много награди, осигурени от спонсорите на фестивала. Авторите на наградения от община Банско филм “Мбамбу и Лунните планини” получиха и картина, връчена от зам. кмета Стойчо Баненски.

“Радвам се, че именно тук – в Банско, имахме възможността да видим едни от най – добрите филми за планината. Благодаря на Натали Петрова и Петър Атанасов, че за пореден път ни направиха съпричастни с живота на алпинистите, бита и културата на планинските народи. Обещавам от името на цялото ръководство, че община Банско и за в бъдеще ще подкрепя фестивала и той ще заема важна част от културната ни програма”, каза в обръщението си към присъстващите зам.- кметът Стойчо Баненски.

В категорията за литературно есе на тема “Аз обичам Банско, защото….” първото място бе присъдено на Здравка Чонгова от Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм. На второ място бе класирано есето на Георги Баряков от Професионална гимназия по електроника и енергетика, а трето място зае Ибрахим Ходжа от Професионална лесотехническа гимназия.

В конкурса за рисунка “Децата на Банско рисуват”  бяха отличени Лазар Варин, Ивайла Граматикова, Ивета Лазарова, Гергана Кадева, Кирил Хаджипопов и Криси Кацарова.
Победителите в двата конкурса получиха награди, а за всички участници организаторите бяха осигурили лакомства.