Офроуд състезание в Шумен
Офроуд състезание в Шумен / Дарик-Шумен

От 1 до 4 декември в Шумен ще се проведе 11-то открито международно традиционно офроуд състезание. Организатор на надпреварата е клуб "4х4 Шумен" . Мотото на състезанието е „Find your way!" - / Намери своя път/.

То е разделено е в два класа - майстори и калфи. Майсторския клас има състезателен характер, в него за участие са записани 36 души. В другият клас калфи са записани 12 души, там няма състезателен характер, изискването е само преминаване на маршрута. Участниците са от Португалия, Испания, Австрия, Албания, Гърция, Румъния.

„40% се движат без път и си избират от къде да минат, 20% се движат по междуселски пътища и 8% е придвижването по асфалт, то става между Лозево и Кочово", обясни Кирил Панайотов от клуб "4х4 Шумен".

Първият етап от състезанието е на 2 декември от 8:00 часа. Той включва навигация в продължение на 70 км. по пътна карта - в района на 5-ти километър, Лозево, Новосел, Градище. Старта е от 5-ти километър.

Втория етап са предвидени 2 траяла - южно от с. Лозево, преминаването по трасетата е за време.

Третия етап ще започне на 4 декември от 11:00 на танковия полигон в кв. „Дивдядово". Той ще се проведе на затворено трасе със скоростно преминаване на препятствия

„Призоваваме за мерки за сигурност, хората да бъдат с повишено внимание, да следят непрекъснато автомобилите, дори и спрените. На място ще има организатори, които ще разясняват. Приготвили сме и флаери с опасностите, които грозят както участниците, така и зрителите, които ще бъдат раздавани", обясни Панайотов. Той добави, че ще има два медицински екипа, които са съоръжение с линейки за офроуд.

„Целта ни е да се кара безопасно, хармонизирано - кола, автомобил, природа и гледащи, които да се завърнат в къщи с положителни емоции", заяви още Кирил Панайотов.