Медал от Чехия за Школата по изобразителни изкуства в Търговище
Медал от Чехия за Школата по изобразителни изкуства в Търговище / www.targovishte.bg

С паметен медал „Розата на Лидице" се завърна от Чехия Школата по изобразителни изкуства в Търговище.  Отличието е за рисунката на Ивиян Пламенов Зафиров. Наградата бе отредена по време на 39-та Международна детска художествена изложба „Лидице 2011".

Школата в Търговище получи и медал за колекция, като заслугата за него е на удостоените с грамоти нейни възпитаници Нефизе Еюб Илязова, Мартин Герганов Стефанов, Теодор Мирославов Стойнев, Веселин Мариянов Тодоров, Гергана Димитрова Генчева, Йоан Савов Вълчанов и Велина Христова Христова.

Международната изложба в Лидице е добре позната на децата-творци от цял свят. Всяка година тя се организира в памет на децата, убити от нацистите в чешкото село, под егидата на министерствата на културата, на външните работи, на образованието, на младежта и физкултурата на Чешката Република и Чешката комисия за сътрудничество с ЮНЕСКО. Най-добрите творби се удостояват с паметен медал "Розата на Лидице", а наградените творби участват в главна експозиция в едноименния град.

Наградените възпитаници от школата, с преподаватели Стоян Момчилов и Нора Иванова, ще получат наградите си по време на коледна изложба на 16 декември 2011г.