2000 книжки даряват на болни деца
2000 книжки даряват на болни деца / sxc.hu

2000 книжки ще бъдат раздадени в детските клиники на болнични заведения в Пловдив. "Стара книжка дари - детенце усмихни" е тазгодишното мото на ежегодната кампания "Дарете час", която се организира от Национален Алианс за Работа с Доброволци (НАРД).
Целта на кампанията е хората да дарят стари детски книжки, подходящи за деца от 0 до 18 години, които да бъдат разпределени в детски болнични заведения. Така децата, които се лекуват известно време там, ще има какво да четат, да се забавляват и да направят дните си по-интересни.

Кампанията е в национален мащаб - 6500-те книжки, събрани от 28 местни центрове за работа с доброволци от цяла България ще бъдат разпределени на регионалните болнични заведения на 5-и декември - Международен ден на доброволеца.

В кампанията в Пловдив се включиха Математическата гимназия "Акад. К. Попов", ОУ „Елин Пелин", СОУ „Св.св. Кирил и Методий", Езикова гимназия „Пловдив", ОУ „Княз Александър І", СОУ "Димиър Матевски", ЧОУ „Класик", Детският отдел на Народната библиотека „Иван Вазов", екипа на НАРД. Децата от СОУ „Св. Кирил и Методий" по своя инициатива събраха и над 100 играчки, които да бъдат дарени на болните деца.

36 доброволци от местните центрове в градовете Хисар, Кричим, Съединение и село Труд събраха общо 667 четива за деца. В населените места, където няма болнични заведения книжките ще радват деца с увреждания, деца в неравностойно положение и педиатрични кабинети, за да стане и там по-уютно и приятно за малките пациенти.